Apple je sinoć objavio da Steve Jobs više nije glavni izvršni menadžer kompanije. Već neko vreme se u medijima spekuliše o raku pankreasa od kojeg navodno boluje Steve Jobs, a njegova veoma mršava linija je to zlokobno potvrđivala.

Jobsa će naslediti njegova dugogodišnja desna ruka Tim Cook, dok će Steve ostati na mestu šefa Nadzornog odbora kompanije.

"Uvek sam govorio da kada bude došao dan da neću moći da obavljam svoje dužnosti kao direktor Applea, ja ću biti taj koji će to svima reći. Nažalost, taj dan je došao", poručio je Jobs.

Analitičari se slažu da je ovo nemerljiv gubitak za Apple, ali i ceo tehnološki svet. Drugi smatraju da ipak nije mogao da bude odabran bolji trenutak za kompaniju Apple da objavi loše vesti. Za mesec dana će predstaviti novi iPhone, imaju više novca na računima nego Vlada SAD, a pre desetak dana su i zvanično proglašeni najvećom kompanijom na svetu. Ipak, investitori su odmah panično reagovali pa je vrednost kompanije samo nekoliko sati od objavljivanja vesti pala sa 378 dolara na 357 dolara po akciji.

"Istina, on ima neki viši nivo uma, koji može videti budućnost, što malo ljudi može. Ali Apple čini mnogo ljudi. A i on će biti uvek tu negde, pratiće sve i pomoći ako bude trebalo", komentarisao je Steve Wozniak, jedan od osnivača Applea.

Američki mediji javljaju da je Steve Jobs praktično već na samrti, odnosno da je rak došao u konačni stadijum.

Najveći problem je što svet ostaje bez jednog od najvećih lidera današnjice. Dok se Google i druge velike kompanije oslanjaju na beskrajna istraživanja prilikom donošenja odluka, što često dovodi do velikih promašaja, Apple je sve vreme samo pratio viziju svog šefa.

Upravo u tome je i tajna njihovog uspeha ali i rizik, zbog čega se mnogi brinu za budućnost kompanije, kažu analitičari.