Preduzetnici: Otvaranje firme

Pročitali ste naš tekst Biznis za početnike i sada ste spremni da započnete posao i napravite prvi milion već do kraja godine? Sjajno! Onda vam predlažemo da se registrujete kao gospodin PREDUZETNIK i nebo je granica. Najzad vam objašnjavamo kako to i da uradite od početka pa do kraja bez bojazni da ćete negde pogrešiti ili zaboraviti recimo da platite porez i završite u zatvoru! Uz pomoć ovog – korak po korak – uputstva će čak i totalni amater uspeti da registruje firmu i započne posao!

Korak 1. – APR – Agencija za privredne registre

Sve počinje u toj mističnoj zgradi APR, Agencije za privredne registre. Ali nemojte se plašiti, pošto oni znaju posao i rade veoma brzo i efikasno a uz to će vam čak i pomoći ako imate dileme.

Dakle, za početak je potrebno da skoknete do APR ili popunite obrazac u elektronskoj formi na ovoj adresi.

Upišite sve vaše podatke kao i poslovno ime.

Kada ste to završili skoknite do pošte i uplatite naknadu za osnivanje preduzetnika od 1.200 dinara na račun 840-29771845-59 i pozivom na broj 04. Ako vam nešto nije jasno pogledajte deo za preduzetnike na APR sajtu gde se nalaze česta pitanja i svi drugi podaci.

Važno je da odaberete i vašu osnovnu delatnost, a pronađite spisak delatnosti sa šiframa na ovoj adresi.

Naravno vi ćete moći da obavljate i druge, ali morate da odaberete jednu glavnu delatnost.

Sa ličnom kartom i njenom kopijom, popunjenim formularom i uplatnicom skoknite do APR, uzmite broj i idite na šalter. Obično se sve završava za 5 minuta. Rešenje ćete dobiti 5 dana kasnije, ali verovatno i pre.

Korak 2. – Pečat

Kada ste dobili rešenje, napravite pečat. Većina pečatorezaca će vam uraditi i grafičko rešenje, a možete da birate izgled kutije i dizajn. Cene su od 1.500 pa do 2.000 dinara. Nama se najviše dopadaju crveni, naravno zbog logoa Domino Magazina!

Korak 3. – Opština

U opštini je potrebno da overite OP – Obrazac overenih potpisa, na kome će stajati deponovani vaši potpisi. Naravno u dva primerka.

Korak 4. – Banka

Sa svim papirima koje ste dobili i pečatom, pravac u banku gde će vam otvoriti račun za preduzetnika. Pokušaće da vam daju i brojne pogodnosti, sms izveštaje, elektronsko plaćanje, ali dobro se raspitajte o cenama svih usluga i za početak tražite osnovnu uslugu.

Korak 5. – Poresko

Da, znamo da vas ovaj deo malo plaši, ali je i ovo je dosta jednostavno. Potrebni su vam papiri iz APR na kojima se vidi da ste se registrovali i da ste dobili PIB, kao i OP obrazac iz opštine, lična karta i još ponešto. Ponesite i popunjen PPDG1 obrazac koji možete da skinete sa ovog linka, kao i ugovor o zakupu poslovnog prostora. Ako radite od kuće, sklopite ugovor sa mamom o zakupu 5 kvadrata za obavljanje delatnosti, koji će ona da potpise a vi da lupite pečat.

Ako ne želite knjigovođu, onda napišite i zahtev da plaćate paušalno porez, kao i izjavu da nemate zaposlene radnike.

Korak 6. – Ponovo APR

Kada ste otvorili račun u banci i prijavili delatnost u poreskoj potrebno je da ponovo skoknete do APR i obavestite ih da imate novi račun i uz to platite 700 dinara. Formular koji je potrebno da popunite nađite na ovom linku.

Korak 7. – Troškovi i pare

Znamo da vas ovo najviše zanima. Ovo vam je situacija dragi naši budući biznismeni. Poreska uprava će vam najverovatnije posle mesec dana od vaše prijave poslati dokumenta u kojima se nalaze vaše obaveze. Svi troškovi će vam biti verovatno između 15.000 i 20.000 dinara raspoređene na 4 računa, ali to zavisi od delatnosti i opštine na kojoj ste. Kao paušalac ne smete da pređete 3.000.000 dinara prometa godišnje, a svakog novembra morate poreskom da odnesete izvod računa iz banke.

Dobra stvar kod paušalnog plaćanja poreza je što vam ne treba knjigovođa i možete da podižete vaš novac sa računa bez pravdanja troškova.

Korak 8. – Posao, idemo, keš kolica…

Čim ste se prijavili u Poreskoj upravi možete da počnete sa obavljanjem delatnosti. Napravite memorandum na kome se nalaze svi podaci vaše firme: matični broj, PIB, adresa i broj računa i možete da fakturišete vaše usluge. Samo usluge!

Naravno, ne zaboravite ni da pogledate naš vodič za odnose sa javnošću koji će vam pomoći da se snađete na planu marketinga.

bitsyu