Samo dan posle globalnog protesta protiv uvođenja restriktivnog zakona o Internet pirateriji, kada se činilo da su aktivisti odbranili Internet slobode, mračna strana sile je pokazala svoju moć.

Portal za deljenje sadržaja Megaupload je ugašen sinoć, a njegovi vlasnici su uhapšeni u velikoj akciji i to širom sveta.

Megaupload saopštava da uopšte ne razume problem, pošto su svi njihovi sadržaji generisani od stane korisnika, a većina je sasvim legalna. Upravo tom logikom, onda bi mogli da budu ugašeni Facebook i mnogi drugi sajtovi na kome korisnici dele sadržaje za koje nemaju autorska prava. Jasno je da se svet kreće ka ozbiljnom ugrožavanju slobode govora i prava slobodnog korišćenja Interneta.

Ali, ni borci za Internet slobode nisu ostali bez odgovora. Hakerski kolektiv Anonymous preuzeo je odgovornost za cyber napade u kojima su srušene Internet stranice U.S. Justice Departmenta, FBI-a, Universal Musica i M.P.A.A.-a i R.I.A.-e i mnogih drugih, a najavljuju i proširivanje akcije kako bi odbranili principe slobodnog Interneta. Ukoliko u roku od 72 sata Američka vlada ne oslobodi uhapšene i vrati Megaupload online Anonymous preti da će srušiti Facebook, portale banaka i druge važne Internet lokacije. Evo ga video upozorenja a ultimatum ističe u nedelju:

Ratovi klonova su počeli!

A izgleda da se tim svetlim trenucima u istoriji civilizacije kada je svako mogao da gleda filmove i serije koje želi polako bliži kraj. Doćiće mračna vremena… Samo fali da se pojavi Sith Lord i stvarno smo naje*ali!
 

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.