Ako imate problem da se u trenutku nečeg setite, onda čaša vode može da bude najbolje rešenje. Izoštrava um, a posebno deluje ako je osoba zaista žedna.
 
Istraživači sa univerziteta u Istočnom Londonu veruju da, kada rešimo problem žeđi, mozak se u potpunosti fokusira na problem koji imamo da rešimo.
 
Oni su sproveli eksperiment sa 34 muškarca i žena koji su uradili seriju testova dva puta – jednom nakon doručka ili čokoladice sa žitaricama i još jednom nakon što su posle obroka popili flašicu vode.
 
Niko nije pio ni jeo ništa preko noći i sve su pitali koliko su žedni na početku eksperimenta. Ono koji su rekli da nisu žedni su bili podjednako brzi na reakcijama tokom testa sa ili bez ove. Ali oni koji su bili žedni su ubrzali nakon što su popili vodu, i bili 14% brži nego pre. Istraživači misle da im je voda pomogla da oslobode delove mozga koji su bili zauzeti “obaveštavanjem” organizma da je žedan.
 
Čaša vode, čaj ili kafa su odlično gorivo kada nešto radite i mozgate.
 
Dr Edmonds je prethodno pokazala da deca koja imaju ispred sebe čašu vode na testovima imaju uvek mnogo bolje rezultate. Ali voda ne čini uvek čuda. U poslednjoj studiji, volonteri su uradili gore kompleksnije mentalne testove nakon uizimanja vode. Razlozi za ovo su nepoznati.
 
Odovojeno istraživanje je pokazalo da ako ne pijemo dovoljno vode siva masa se smanjuje, a tada nam je teže da mislimo.
 
Britanski istraživači su skenirali mozgove tinejdžera nakon sata ili pola sata vožnje biciklom. Neki su vežbali sa tri sloja odeće koja omogućava znojenje – uključujući i specijalne hemikalije pri telu. Drugi su vežbali u običnim šorcevima i majicama.
 
Oni koji su bili umotani su izgubili dosta tečnosti u znoju i njihovo tkivo u mozgu se dosta smanjilo. Samo 90 minuta znojenja može da utanji mozak kao i godina starenja. Ali nakon čaše vode ili dve mozak se brzo vraća u normalu.