Kada ste zadnji put kupili album? Verovatno dosta davno. A možda i nikad. Kao i svi ostali verovatno streamujete pesme? Možda na Youtube, a možda i preko plaćenih ili besplatnih servisa?

Koliko muzičari zarađuju

Samo, šta od toga imaju autori i koliko muzičari zarađuju od streaminga i prodaje albuma?

Kod prodaje je vrlo jasno – album košta oko 10 do 15 evra i to vam je to. U zavisnosti od ugovora sa produkcijskom kućom muzičari imaju vrlo jasnu računicu zarade.

Ali koliko puta zapravo treba da streamujete da biste doneli vrednost prodaje albuma muzičaru?

Ranije je to bilo lakše. Muzička industrija je smatrala prodaju tri singla jednakom prodaji jednog albuma. Dakle, izbrojite broj prodatih singlova, podelite sa tri i to je to.

Ali sve se promenilo sa digitalnim uslugama. Prvo su se preko servisa kupovale pesme. Mislimo na iTunes, gde je većina korisnika kupovala pojedine pesme za 0.99 dolara koje su imali na svojim uređajima.

Ali ni to više nije tako pa sada svi samo streamuju i ne kupuju muziku, kao pre.

Evo nove računice.

Po RIAA, jedna prodaja albuma jednaka je 10 preuzimanja pesama ili 1500 streamova pesama. To je formula koju koriste za određivanje kada albumi dostignu zlatnu (500.000 jedinica), platinastu (1.000.000 jedinica), multi-platinastu (2.000.000 jedinica) i dijamantnu (10.000.000 jedinica) oznaku.

Ali ni to nije sve.

Billboard i Nielsen sada razmatraju razliku između plaćenih servisa, kao što su Spotify i Apple Music i onih besplatnih usluga. Tako da je još jedan način za brojanje: 1250 premium audio streamova, 3750 streamova podržanih oglasima ili 3750 video streamova jednako je jednoj prodaji albuma.

Dakle, kada sledeći put poslušate pesmu na Youtube “kupili” ste 1/3,750 albuma. Kada to radite na Apple Musicu, to je 1/1250 ili 1/1500 jedinica albuma.

A koliko muzičari zarađuju od streaminga? Spotify plaća između $0.003 – $0.005 u proseku po jednom slušanju pesme.

Sad znate…