Kompanija HMD Global, poznata po Nokia telefonima nove generacije nedavno je predstavila i novi tablet oznake T20. Uređaj je već dostupan u Srbiji a urednici Domino Magazina su ga testirali. Evo naših utisaka.

Nokia T20 spada u Android Recommended uređaje, koji ispunjavaju stroge Google poslovne zahteve. To na neki način implicira da je u pitanju pre svega business tablet, ali njegov diskretan ali luksuzan dizajn i funkcionalnosti znače da će se odlično uklopiti u najrazličitijim situacijama.

Za prestižan izgled i osećaj prilikom korišćenja zaslužno je metalno kućište i polirani 3D okvir ekrana. Sve deluje veoma reprezentativno, kvalitetno i dugotrajno, što jeste značajno.

Dizajn je skandinavski, što znači sasvim minimalistički. Prednjom stranom dominira ekran od 10.4 inča rezolucije 2K (2000×1200 piksela). Ulazi i tasteri su diskretno postavljeni sa strane dok je glavna kamera sa jednim objektivom na zadnjoj stranici.

U ponudi su dve verzije uređaja. Prva ima samo WiFi konekciju, 3GB RAM memorije i 32GB, dok skupljji model pored WiFi ima i 4G, 4GB memorije i skladište od 64GB. Memorija se može proširiti microSD karticama kod oba modela.

Za punjenje je zadužen USB-C port, a tu je i 3.5mm audio izlaz, što je i dalje poprilično korisno.

Posebno ističemo bateriju velikog kapaciteta 8.200 mAh koja omogućava 15 sati surfovanja, sedam sati konferencijskih poziva, ili 10 sati gledanja filmova. A to je zaista dosta.

Korišćenje tableta tokom testiranja je bilo pravo zadovoljstvo. Android 11 je radio bez greške i treba istaći da Nokia i Googlea garantuju dve godine ažuriranja operativnog sistema kao i tri godine mesečnih bezbednosnih ažuriranja.

Svi zadaci sa kojim smo ga suočili su obavljeni brzo, a procesor Unisoc T610 SoC je omogućio čak i multitasking standardnih aplikacija. Većina igara će takođe raditi, ali za one najzahtevnije bi ipak trebalo razmisliti o nekom moćnijem modelu.

Posebno nam se dopao kvalitetan stereo zvuk, koji je bio kristalno jasan ali i dovoljno moćan recimo za gledanje filmova. Ukupnom utisku doprinosi i kvalitetan ekran, dobrog kontrasta i odlične dinamike boja.

Ističemo i vrlo dobre kamere koje će napraviti verne snimke čak i u uslovima lošijeg osvetljenja.

Još jedna dobra karakteristika je sistem prepoznavalja lica koji je radio brzo i precizno, što nije slučaj kod nekih drugih modela ove cenovne klase.

Duga autonomija rada baterije je bila pravo olakšanje, ali će njeno punjenje potrajati preko 3 sata pošto brzo punjenje nije podržano. Ipak, bar nećete morati previše često da punite uređaj.

Nokia T20 je tablet srednje cenovne klase koji će se odlično snaći u najrazličitijim situacijama. Izuzetno kvalitetna izrada, dizajn, obezbeđena ažuriranja, kao i prestižno nasleđe Nokia brenda ukazuju da će biti pouzdan partner više godina i zato ima našu preporuku. Na NOKIA stranicama možete da saznate više detalja.