U kojim zemljama je najbrži internet u svetu? Kada vidite rezultate možda će se iznenaditi.

Kompanija Ookla čiji je čuveni Speedtest objavila je spisak globalnih brzina interneta. Konstatovali su generalno da je poboljšana brzina mobilnog i fiksnog širokopojasnog pristupa širom sveta. Izračunali su da je srednja brzina downloada bila 55,07 Mbps za mobilne uređaje što je pobošanje za više od pedeset posto u odnosu na pre dve godine. Takođe u fiksnoj širokopojasoj vezi povećanje je bilo za 31,9% a sada iznosi 107,50 Mbps.

Zanimljivo je recimo da je u poređenju sa julom 2019. godine download putem mobilnog telefona bio za 98,9% brži u julu ove godine. U fiksnoj širokopojasnoj mreži srednja brzina je porasla za 68,2% u julu ove godine u odnosu na isti period pre dve godine.

Kada su se rangirale zemlje sa najbržim internetom, konstatovano je da su skoro iste u poslednje tri godine.

Ovo je deset zemalja koje imaju najbrži mobilni internet: Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Koreja, Katar, Kina, Kipar, Norveška, Saudijska Arabija, Kuvajt, Australija i Bugarska.

A najbržu fiksnu brzinu širokopojasnog pristupa imaju: Monako, Singapur, Hong Kong, Tajland, Rumunija, Švajcarska, Južna Koreja, Čile, Danska, Lihtenštajn.

Srbije nema među najboljima.