Ako je vaš šef narcisoidan nagrabusili ste. Tražite novi posao ili naučite kako da izbegavate njegove bezobrazne ispade.

Narcisoidni šef će vam uništiti samopouzdanje, kreativnost, samopoštovanje.

Za razliku od zdrave doze narcizma, koja znači razumu količinu samopuzdanja i samopoštovanja, postoji i patološki narcizam, piše huffpost.com.

Simptomi narcisoidnog poremećaja ličnosti ogleda se u osećaju grandioznosti, važnosti, savršenstvu, superiornosti, osećaju osobenosti i jedinstvenosti, potrebi za stalnom pohvalom i pažnjom, tendenciju iskorišćavanja drugih.

U početku radnog odnosa narcisoidni šef privlači svojom harizmatičnom ličnošću, velikodušnošću i često se osećate kao da ste centar sveta. Na žalost, ako osporavate neke njegove stavove nadrljali ste. Tada će učiniti da zavisite od njega ili će vas izolovati i stalno kritikovati. Manipulisaće stalno jer jedino tako imaju moć i status.

Narcisoidni šefovi misle da ako niste na njihovoj strani uvek da ste neprijatelj. Ako se desi da iskažete svoje mišljenje koje se ne slaže sa šefovim vi ste u neprijateljskom taboru. Učiniće sve da vas degradira, otpusti, otkloni.

Narcisoidni šef nikada ne priznaje da greši, ne podnosi kritiku. Zapravo ima vrlo malo samopouzdanja i zato ne podnosi da ga kritikujete. Ako se desi greška u poslu prebaciće to na zaposlene po svaku cenu, čak će se praviti da je žrtva.

Narcisoidni šef ne samo da ponižava saradnike već i krade njihove ideje.
Narcisodini šef će tražiti uslugu ali vam je nikada neće vratiti jer misli da ima pravo na to, jer je šef. Oni nemaju empatiju i ne računajte da ćete ga ganuti.

Oni takođe mogu da verbalno zlostavljaju zaposlene, da vređaju njihov fizički izgled, znanje, emocionalno stanje.

Odnos sa narcisoidnim šefom izuskuje posebnu pažnju i ponašanje.

Savetuje se da vodite evidenciju o razgovorima sa šefom i poslovnim dogovorima kako biste mogli da dokumentujete svoje postupke ako bude bilo potrebe.

Ako je moguće uvek razgovarajte kada je tu još neko drugi od zaposlenih ili putem e-pošte dogovarajte poslovne poteze. Ukoliko nemate svedoka razgovora ili dokumentaciju teško ćete dokazati da ste u pravu jer je narcisoidni šef prepreden i opasan.

Pošto ovakav šef prebacuju krivicu uvek na druge, razgovarajte sa porodicom, prijateljima da biste proverili da li je vaše mišljenje prihvatljivo.

Družite se sa drugim kolegama jer narcisoidni šef želi da bude centar sveta. Tako ćete saznati da li su i drugi u sličnoj situaciji kao i vi. Podrška će biti važna.

Ako ne možete više da izdržite, ako trpite veliki psihički pritisak koji utiče na vaše zdravlje, nađite drugi posao, spašavajte se na vreme. Ako ipak ostanete budite obazrivi i pametni i ne nasedajte na provokacije.