Čuveni Bungee Jump na beogradskom moru ove godine proslavlja 25 godina postojanja dvodnevnom manifestacijom „Bungee Challenge – Skoči ako smeš“, koja će se održati 21. i 22. avgusta na Adi Ciganliji. Uz veliki broj ličnosti iz javnog života, svi Beograđani, ali i njihovi gosti imaće priliku da se oprobaju u jednom od omiljenih ekstremnih sportova u kojem uživaju adrenalinski zavisnici širom sveta.

Grad koji živi 24 sata i koji je poznat po brojnim zanimljivim i avanturističkim sadržajima, svojim građanima ponudiće priliku da skoče sa visine od 58 metara iznad vode i dostignu brzinu od čak 100km na sat, stvarajući tako uspomenu koju će pamtiti do kraja života.

„Bungee Challenge – Skoči ako smeš“, izvodiće se svakog leta, tradicionalno, na Adi Ciganliji. Ove godine, pored 40 skakača među kojima i mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike, filma i sporta, pravo učestvovanja imaju svi zainteresovani, a najkreativniji video izazov koji se objavi na društvenim mrežama sa heštegom #skociakosmes osvojiće besplatan skok za ekipu od pet ljudi.

O Bungee Jumpingu:

Bungee Jump centar Beograd je jedini stacionarni kran u Evropi, što znači da je u pitanju jedini kran na kontinentu proizveden isključivo za potrebe izvođenja bandži skokova koji su njegova osnovna i jedina namena. U svim ostalim zemljama u Evropi skokovi se izvode sa mostova ili građevinskih kranova koji su adaptirani za potrebe izvođenja skokova.

Bungee Jumping kao adrenalinski doživljaj, koji mnogi u svetu doživljavaju i kao ekstremni sport, nastao je krajem sedamdesetih godina u Australiji i izmislio ga je A.J. Hackett nakon što je na ostrvu Pentekost u arhipelagu blizu Nove Gvineje, u plemenu Vanuatu prisustvovao izvođenju ritualnih skokova koji su kao tradicija od nekoliko hiljada godina bili deo ceremonije dokazivanja muškosti, odnosno sticanja statusa muškarca i u ovom drevnom plemenu.

Prilikom izvođenja ovih rituala, dečak koji u svom plemenu treba da dobije status muškarca, skače sa velike skele od palminog drveća vezan za lijane. Ova jedinstvena ceremonija u svetu se izvodi samo na ovom mestu i do današnjeg dana je sačuvala svoj izvorni oblik, a na osnovu nje je osmišljen koncept popularnog adrenalinskog doživljaja danas poznatog kao Bungee Jumping.