Depresije, stresovi, strahovi, gubitak najbližih ili posla, zdravstvene tegobe sve vas to opterećuje a često ne znate ko vam može pomoći.

Psiholog, psihijatar, terapeut ko od njih je stručnjak koji vama treba.

Evo nekih podataka koji mogu pomoći u odabiru pravih stručnjaka.

Psiholog je završio studije psihologije. Psihoterapijom pomaže ljudima sa psihičkim problemima jer ispituje psihičke funkcije i utvrđuje njihovo funkcionisane. Uglavnom radi sa zdravim ljudima

Psiholozi su stručnjaci za širok spektar pitanja. Ljudi im se obraćaju da bi rešili neke svakodnevne probleme kao što su bes, tuga, napad panike, poremećaje spavanja i dr.

Kada psiholog osvetli simptome tegoba razradiće i sveobuhvatni plan lečenja i predložiti odgovarajući tretman. To je tretman koji pomaže da se manje fokusirate na ono što vam se dogodi već da bolje razumete vezu između toga kako vaša percepcija događaja negativno utiče na vaše ponašanje i emocije.

Psihijatri su završili Medicinski fakultet a onda se specijalizovali za bavljenje psihijatrijom. Oni daju dijagnoze mentalnih poremećaja, propisuju lekove.

Psihijatri mogu obavljati i terapiju razgovorom. Ali većina će se fokusirati na stanje i lečenje sa fiziološkog stanovišta. To uglavnom znači analizu simptoma i propisivanje lekova koji će pomoći u upravljanju poremećajem mentalnog zdravlja.

Terapeuti nisu ni psiholozi, ni psihijatri već mogu biti socijalni radnici, bračni, porodični savetnici idr. Oni mogu raditi individualnu ili grupnu terapiju u klinikama, školama, zatvorima, savetovalištima.