Pre nekoliko meseci glasači u Britaniji su na referendumu odlučili da ova zemlja napusti Evropsku Uniju. Iako su svi mislili da je to nemoguće, zato što je racionalno posmatrano ova odluka pogrešna iz mnogo razloga.

Takođe, niko nije verovao da siledžija, čovek koji priznaje da izbegava plaćanje poreza i najgori ženskoroš i čak mizoginista najgore vrste postane predsednik Amerike. A onda je Donald Trump pobedio.

E pa naučnici misle da znaju zašto se dešavaju ovakve stvari.

Dani Rodrik profesor međunarodne političke ekonomije na Harvard smatra da se političari danas suočavaju sa bolnom trilemom. Nemoguće je da istovremeno u zemlji imate globalizaciju, demokratiju i nacionalnu nezavisnost, smatra Roderik. Odnosno, možete da odaberete samo dve stavke a od treće odustanete. Ako to ne urade političari, uradiće glasači.

Proces globalizacije do sada je išao u jednom smeru, a Trumpovom pobedom to se menja. Naravno, ako se bude držao predizbornih protekcionističkih obećanja o tome kako će uvesti carine i zaštititi Ameriku, podići zid sa Meksikom, izbaciti sve ilegalne imigrante i slično…

U pokušaju da se nađe optimalna ravnoteža između ova tri izbora, glasači u Britaniji i Americi su izabrali nacionalni suverenitet, zaključuju stručnjaci.