Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Bukurešt

Oporavljajući se od Čaušeskua

Kako da iskoristite ukidanje viza: Bukurešt

Zbog svojih širokih bulevara ranije je bio poznat i kao "Mali Pariz", kasnije je postao poznat po najvećoj zgradi u Evropi i potom po streljanju čoveka (i njegove žene) koji su naredili da se ta zgrada napravi. Valjda im se nije preterano svidela. Bukurešt, naravno. Glavni grad zemlje koja je 2007. primljena u Evropsku Uniju ima skoro dva i po miliona stanovnika i jedan je od najvećih gradova na Balkanu.

Put i smeštaj

Četiri stotine i pedeset kilometara koje dele Bukurešt i Beograd nisu velika prepreka ako putujete svojim (ili pozajmljenim, ili "pozajmljenim") kolima. Ako ste, pak, poželeli da u "Mali Pariz" odete nekim drugim vidom saobraćaja, mogli biste naići na problem. "Nemamo autobuse za Rumuniju", reče nam službenica na Beogradskoj Autobuskoj Stanici. I zbilja – ničega. Ni Temišvar, ni Bukurešt, ništa, te će poludeli ljubitelji autobuskog transporta biti uskraćeni za ovo zadovoljstvo (zapravo, ovo je pleonazam – ljubitelji autobuskog transporta su poludeli po definiciji). "Ništa zato", zahvalismo se teti sa stanice, "pogledaćemo pošto su avionske karte". Pogledasmo – nema ni njih. Ne postoje letovi iz Beograda za Rumuniju, valjda ona naša tri aviona ne mogu da podnesu toliku udaljenost a da im nešto ne otpadne, te se bezbedno šepure po pisti u Surčinu, ne usuđujući se da rašire krila i vinu se u slobodu. Hm, pa kako onda doći do Bukurešta? Vozom, dakako. "Železnice Srbije" ljubazno nude liniju BUCURESTI SPECIAL po ceni od 4512 dinara za povratnu kartu plus rezervacija, a voz polazi svakog dana u 15:55 sa Glavne železničke stanice. Uzgred, kada pozovete Železnice Srbije, prvo što čujete je "Za informacije o kašnjenju vozova pritisnite taster 1", te bi  valjalo to i da uradite pred polazak na put.

Najniže cene hostela koje smo pronašli su 8 eura u Lucky House hostelu, i 8,50 eura u (obratite pažnju) YMCA Universitaria hostelu. Dakle, ako se osećate kao mladi hrišćanin, znaćete gde da se uputite – "tamo gde možete da se okupate i pojedete dobar obrok".

Šta obići

Casa Poporului – "narodnu kuću", danas zgradu Parlamenta. Podignuta 1984. godine u centru Bukurešta, simbol je komunističke vladavine i Nikolaea Čaušeskua. Kako rekosmo, po površini je najveća zgrada u Evropi, a sa 330,000 kvadratnih metara raspoređenih na 12 spratova, druga je po veličini na svetu, odmah posle zgrade Pentagona u Vašingtonu. Zanimljivo je da je po zapremini treća najveća građevina, nakon Cape Canaveral u Americi i velike egipatske piramide. Ako ste student koji se setio da ponese indeks, trebalo bi da vam je ulaz slobodan.

Staro jezgro grada. Deo Bukurešta koji Čaušesku i njegov režim nisu "rekonstruisali", odnosno pretvorili u socrealistički raj, tako da kaldrmisane ulice vode pored zgrada iz 19. veka koje se restauriraju, što bi trebalo da traje do 2012. Ovde možete naći mnogo umetničkih galerija, kafića i prodavnica suvenira.

Ulicu Calea Victoriei. Najstarija ulica u gradu, napravljena1692. godine, u kojoj se nalaze neke od najlepših gradskih građevina – palata Cantacuzino, Nacionalni istorijski muzej, kao i Trg revolucije, odakle je počeo prevrat 1989. godine.

Crkve i manastire. Najpre Curtea Veche crkvu iz 16. veka, u kojoj su se krunisali kraljevi; potom Patriarhiei (Patrijaršiju) iz 17. veka; Stavropoleos crkvu iz 18. veka, koja se nalazi u centru grada i predstavlja pravi mali dragulj sa prelepom spoljašnjošću i zadivljujućim freskama.

Herăstrău park. Od 1,1 kvadratnog kilometra na kojem se prostire, više od 70% zauzima veštačko jezero. Suvozemni deo parka je podeljen na dva dela – rustični, odnosno prirodni, u kome se nalazi etnografski Muzeul Satului, koji pokazuje tradicionalan način života rumunskog seljaka, i javni, sa uređenim prostorima za rekreaciju.

Ako vam ostane vremena, možete otići na izlet (84km) da vidite zamak u Bramu, izgrađen u trinaestom veku, koji je bio inspiracija Bremu Stokeru za čuveni roman "Drakula". Da li je princ Vlad Ţepes zaista živeo u njemu, ostaje da se nagađa.

Srećan put, i pokušajte da zakasnite na voz (dobro ste pročitali)! Teško da će vam to uspeti…

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

FBI agenti imaju tri načina za sticanje poverenja

Manipulisanje za početnike

Domino Magazin 12.09.2017

Najbolji ugao za snimanje selfija

Različit je za muškarce i za žene

Domino Magazin 11.09.2017

Ovo je jedina osobina važna za uspeh

I kako da je razvijete

Domino Magazin 30.08.2017

Verovatno grešite u komunikaciji

I zato delujete nestručno i neozbiljno

Domino Magazin 16.08.2017

Ovako treba nameštati toalet papir

Konačno odgovoreno na do drevno pitanje

Domino Magazin 14.08.2017

Ovo je tajna fotografskog pamćenja

Najluđa teorija je bila istinita

Domino Magazin 11.08.2017

Pogrešno kuvate kafu celog života

Ovo vam niko nije rekao

Domino Magazin 04.08.2017

Ako hoćete da se tetovirate pogledajte ovo

Tetovaže propadaju brže nego što mislite

Domino Magazin 02.08.2017

Igra prestola ima najbolji životni savet IKAD

(Ako ste stvarno ludi)

Domino Magazin 01.08.2017

Da biste bili uspešni oslobodite se gubitnika

Prva stvar koju morate da uradite

Domino Magazin 14.07.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.