Kako da

5 najvažnijih saveta za preživljavanje u prirodi

Od prvog čoveka koji je preživeo Amazon

flickr: Joseph, izvor: dnevnik, punkufer
5 najvažnijih saveta za preživljavanje u prirodi

Ed Stafford je prvi čovek koji je peške, bez pomoći obišao reku Amazon od izvora do ušća. I sada ima nekoliko saveta za vas na temu preživljavanja. Pročitajte, nikad se ne zna kada će vam zatrebati.

Šta bi trebalo prvo da uradite ako se izgubite u divljini?

Da stanete.

Onog trenutka kada shvatite da ste se izgubili sedite i duboko udahnite. Poslednja stvar koju želite da uradite je da pogađate gde se nalazite i onda krenete u nepoznatom smeru. Tako ćete se samo još više izgubiti.

Kada se smirite, prvo probajte da potražite poznatu tačku koja bi mogla da vam pomogne da se vratite na put. Takođe zapišite svaki korak s obzirom da vaš mozak zbog navale adrenalina neće zadržati previše informacija. Polako, ali sigurno, možete slagati kockice o svemu što znate i na taj način vratiti kontrolu nad situacijom.

Velike su šanse kako ćete nakon nekoliko pokušaja u različitim pravcima pronaći pravi put ili nešto što će vam pomoći da se orijentišete. Čak i ako se to ne desi ovo je odlično za početak vašeg preživljavanja. Možete zapisati izvore vode, izvore hrane i materijale potrebne za sklonište. Sve ove informacije mogu biti od presudne važnosti ako se u navedenoj situaciji nađete na neki duži period.

Glavni savet za preživljavanje u divljini?

Ponašajte se kao da igrate igru. Ne kažem da preduzimate nepotrebne rizike – samo kažem da je strah najgori neprijatelj – strah uzrokuje paniku i počinjete da sumnjate u sebe. Postavite se kao da igrate uzbudljivu igru u koju ćete uložiti maksimalan napor. Na taj način proces preživljavanja postaje zabavan, a nemoguće prepreke se pretvaraju u zabavan izazov. Ta namerna alternativna perspektiva je od vitalnog značaja.

Na koji način palite vatru?

Uz pretpostavku da ne nosite uvek upaljač moraćete se prilagoditi vegetaciji i okolini u kojem se trenutno nalazite. Morate da pronađete super suvo drvo koje nije previše propalo, a još uvek ima dovoljno snage u sebi. Dobar test je da noktom pokušate da ostavite trag u drvetu. Ako ne možete prstom da ostavite trag u tom slučaju je drvo pretvrdo. Ako se drvo raspada, to znači da je previše mekano.

Za stvaranje vatre trenjem treba praksa, pa ako nikada niste pokušali da upalite vatru na ovaj način realno nećete uspeti. Moj savet je da tehniku usavršavate kod kuće kako bi jednog dana, ako se nađete u situaciji mogli da zapalite vatru pomoću trenja.

Najopasnije biljke?

Mene lično najviše plaše pečurke. Upravo one smrtonosne često izgledaju privlačno baš kao i one jestive. Ako ste u nedoumici radije nemojte jesti gljive. Bez hrane možete preživeti daleko duže nego što mislite.

Kako proveravate da li je voda pitka?

Svaki izvor koji izvire direktno iz tla je vrlo verovatno čist, s obzirom da nije imao priliku da pokupi nečistoće, a prošao je proces filtracije kroz stene i zemlju. U nedostatku izvora iz tla, pobrinite se da voda brzo teče i da je čista. Ali, kod konzumacija neprečišćene vode iz reke uvek postoji određena doza rizika – nikad ne znate da li je uzvodno uginula neka životinja i kontaminirala izvor.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Kako da

Više uKako da

FBI agenti imaju tri načina za sticanje poverenja

Manipulisanje za početnike

Domino Magazin 12.09.2017

Najbolji ugao za snimanje selfija

Različit je za muškarce i za žene

Domino Magazin 11.09.2017

Ovo je jedina osobina važna za uspeh

I kako da je razvijete

Domino Magazin 30.08.2017

Verovatno grešite u komunikaciji

I zato delujete nestručno i neozbiljno

Domino Magazin 16.08.2017

Ovako treba nameštati toalet papir

Konačno odgovoreno na do drevno pitanje

Domino Magazin 14.08.2017

Ovo je tajna fotografskog pamćenja

Najluđa teorija je bila istinita

Domino Magazin 11.08.2017

Pogrešno kuvate kafu celog života

Ovo vam niko nije rekao

Domino Magazin 04.08.2017

Ako hoćete da se tetovirate pogledajte ovo

Tetovaže propadaju brže nego što mislite

Domino Magazin 02.08.2017

Igra prestola ima najbolji životni savet IKAD

(Ako ste stvarno ludi)

Domino Magazin 01.08.2017

Da biste bili uspešni oslobodite se gubitnika

Prva stvar koju morate da uradite

Domino Magazin 14.07.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.