Muzika

Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u Srbiji

Kombinuju muziku jemenskih Jevreja i afričke ritmove

Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u Srbiji

Izraelski sastav “Gulaza”, koji kombinuje muziku jemenskih Jevreja i afričke ritmove, po prvi put je na balkanskoj turneji. Ovaj jedinstveni ansambl će u okviru nekih od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji održati četiri koncerta, u Beogradu, Subotici i Novom Sadu.

Muzika „Gulaze“ predstavlja prirodnu evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju. Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, a ponajviše činjenica da ove pesme prvi put u istoriji čujemo u interpretaciji muškog vokala, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent. Njihove jedinstvene kompozicije često asociraju na strast, molitvu, mistične plesove, ljubav i žudnju za slobodom.

Ideja za ansambl „Gulaza“ nastala je udruživanjem dvojice muzičara – Igala Mizrahija i Bena Ajalona koji su spojili tradicionalne jemenske pesame i zvuke afričkog ngonija (n’goni). Igal – čiji je otac jemenskog, a majka marokanskog porekla – još se u ranom detinjstvu upoznao s fascinantnim svetom jemenskih žena i vremenom se ozbiljno posvetio proučavanju tradicionalnih melodija i tekstova u kojima se opisuje marginalizovan položaj žena u jemenskom društvu. Ove pesme su dugo bile skrivane i prenosile su se isključivo usmenim predanjem. Sa druge strane Ben, koji se bavio proučavanjem afričke kulture i studirao u Zapadnoj Africi, prepoznao je duboke veze između dveju kultura i pridružio se Igalu.

Polazište kreativnog procesa ovih muzičara bilo je pod snažnim uticajima jevrejske tradicije donete iz Jemena, gde je bila prisutna samo vokalna muzika, dok je korišćenje instrumenata prilikom službi u svetom hramu bilo strogo zabranjeno. No, vremenom su osetili potrebu da njihova muzika bude pristupačnija i univerzalnija, što je dovelo do proširenja sastava. Gitarista Ijan Ajlon, koji se specijalizovao za južnoafrički folkor, ali i džez i klasiku, pridružio se duu i uneo harmonski aspekat u već postojeću vezu između Igalovog glasa i Benovih „ngoni“ ritmova. Hila Epštajn je svojim instrumentom – violončelom unela i elemente klasične muzike u ansambl, pojačavajući liniju pratnje, ali i bogateći muziku „Gulaze” toplinom i nežnošću.

Koncerti u Srbiji

12. juna od 20:30h – Beograd, Mikser festival (Glavni stejdž u Depo magacinu, Travnička 3)
14. juna od 20h – Novi Sad (Sinagoga, Jevrejska 9)
18. juna – Beograd, Ethno Fusion Fest (Dvorište beogradske sinagoge, Maršala Birijuzova 19)
21. juna od 20h – Subotica, Etnofest (Dvorište Muzičke škole u Subotici)

Vebsajt: http://www.gulaza.com/
Muzika: http://gulaza.bandcamp.com/

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Muzika

Više uMuzika

Lana Del Rey predstavila novi spot

Za pesmu White Mustang

Domino Magazin 18.09.2017

Selena Gomez se uselila kod The Weeknda

Ozbiljno je

Domino Magazin 13.09.2017

Razotkrivena istina najvećeg hita Michaela Jacksona

Kako je nastao Thriller

Domino Magazin 08.09.2017

Avril Lavigne se vraća na scenu

Posle duge borbe sa lajmskom bolešću

Domino Magazin 07.09.2017

Da li se naježite kad slušate muziku?

Vaš mozak je drugačiji

Domino Magazin 07.09.2017

Beyonceina muzika izučavaće se na Univerzitetu u Kopenhagenu

Predmet: Beyonce

Domino Magazin 06.09.2017

U2 se vratio novom pesmom

The Blackout

Domino Magazin 04.09.2017

Ralph Phines u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija snima muziku za film slavnog britanskog glumca i reditelja Ralph Phinesa o Rudolfu Nurejevu. On je prisustvovao prvom danu snimanja, što je izazvalo oduševljenje u orkestru. Čuveni glumac je izrazio zahvalnost Beogradskoj filharmoniji za to što učestvuje u ovako važnom projektu, na kojem on radi već duže vreme. “Beogradska filharmonija se, tri godine […]

Domino Magazin 01.09.2017

Taylor Swift će skinuti Despacito

Sa vrha Billboardove liste

Domino Magazin 01.09.2017

Evo i spota za novu pesmu Taylor Swift

Neki kažu - šokantan je

Domino Magazin 29.08.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.