Dok nestrpljivo čekate da IKEA otvori robne kuće u Srbiji, zašto ne biste sledećeg vikenda skoknuli do Budimpešte. Tamo se nalaze dve nama najbliže robne kuće ove kompanije, a mi vam donosimo sve neophodne informacije za planiranje puta, kupovinu, transport i kompletan užitak putovanja.

U prvom tekstu vam donosimo osnovne informacije o robnim kućama IKEA u Budimpešti, vodič za prvu kupovinu i korisne savete, a uskoro vas očekuju i aktuelnosti iz Mađarske poput proizvoda na popustima. Na početku leta objasnićemo vam i sve što će vas zanimati o robnoj kući IKEA u Solunu, za slučaj da želite da svratite do nje posle odmora. Čuli smo da zaista mnogo naših građana tako završava svoje odmore.

IKEA Budimpešta


Lokacije, kako da dođete do robnih kuća

Da biste došli do Budimpešte pročitajte naš vodič za putovanja, a onda pogledajte kako da pronađete robne kuće IKEA u ovom gradu.

IKEA, Budapest, Örs vezer tere, XIV.

Manja robna kuća IKEA je bliža centru i do nje se lako stiže crvenom metro linijom.

 

Karta za metro košta 320 forinti, a IKEA se nalazi na poslednjoj Örs vezer tere stanici.

 

IKEA, Budaörs, bevásárlóközpont (Shopping center) Sport u. 2-4.

Drugi i veći IKEA centar se nalazi na putu za Beč oznake M1.

 

Obratite pažnju na table iznad auto puta kada izađete iz Budimpešte i lako ćete pronaći IKEA izlaz.

 


Robne kuće IKEA u Budimpešti svakog dana rade od 10:00 do 22:00


Trebalo bi da znate i…

– IKEA je svim posetiocima obezbedila besplatan parking
 

– U okviru robne kuće se nalazi IKEA restoran i IKEA cafe ( probajte meatballs, i ne propustite hot dog koji će vas obradovati niskom cenom i sjajnim ukusom )
 

– Robne kuće IKEA su opremljene besplatnom WiFi Internet vezom, pa u radnji možete da pogledate vaše planove i spisak za kupovinu
 

– IKEA osoblje vam može pružiti usluge šivenja po želji
 

– Svi IKEA proizvodi su višestruko istestirani i dolaze sa 3 godine garancije, dok je za neke ona čak i 25 godina
 

– Kupljene proizvode možete da zamenite ili vratite ukoliko niste zadovoljni
 

– Na kasi možete da tražite račun ( invoice ) koji će vam omogućiti povrat poreza od 25 posto na izlasku iz Mađarske
 

Kurs mađarske forinte prema evru je oko 1 : 270

 

To znači da proizvod od 1000 forinti, košta 3.7 evra, odnosno 388 dinara. Kurs forinte  može da se menja iz dana u dan, baš kao i kurs dinara, ali kurs lošiji od 5% ukazuje da bi trebalo da potražite drugu menjačnicu.


Prvi put u robnoj kući IKEA

Ok, došli ste do robne kuće i niste baš sigurni šta bi trebalo da radite. Prilično je jednostavno, ali evo ih osnovne stvari koje bi trebalo da znate. Kada uđete u robnu kuću možete da skoknete do IKEA cafea gde možete da se osvežite sokovima, pojedete kolač ili hot dog. Odmah pored je i prodavnica sa sitnicama, švedskim specijalitetima poput keksa od đumbira ili džema od brusnica. Ukoliko dolazite porodično sa decom, u robnim kućama IKEA su vam na raspolaganju i igraonice (besplatno) gde možete ostaviti svoje mališane dok vi kupujete. O vašoj deci će brigu voditi ljubazno osoblje u igraonicama.

Kada ste se osvežili uzmite kolica ( koja možete uzeti i kasnije ) ili žutu torbu za stvari i popnite se stepenicama na prvi sprat. Tu se nalazi izložbeni prostor gde možete da gledate stvari, isprobate funkcionalnost i kvalitet proizvoda i nadamo se dobijete inspirativne ideje za uređenje vašeg doma. Ako vam se nešto dopadne, slobodno se poslužite papirom i olovkom sa jednog od pultova i zapišite sve kako biste mogli da stvari uzmete kasnije. Robna kuća IKEA  je podeljena po segmentima pa tako sigurno nećete promašiti proizvode za kuhinju, dnevnu i spavaću sobu, decu ili kancelarije. Ne zaboravite da pratite strelice, kako biste prošli kroz sve delove robne kuće ali ako žurite postoje i prečice, označene manjim strelicama.

Kada prođete izložbeni prostor, dolazite do dela robne kuće gde možete da uzmete stvari koje ćete kupiti. Ukoliko imate potrebu za tim možete i da pogledate IKEA kataloge koji se nalaze na više mesta. Zapamtite da kataloge koji se nalaze u robnoj kući ne možete da ponesete, ali ako želite vaš primerak potražite ga na Servisu za kupce kada izađete iz robne kuće ( Customers service ). U prizemlju se nalazi skladišteni deo gde možete preuzeti proizvode spakovane u ravnim kutijama.

Povoljne cene svojih proizvoda IKEA obezbeđuje i zahaljujući specifičnom načinu pakovanja proizvoda. To znači da se proizvodi nalaze u kutijama koje su višestruko manje od samog predmeta posle sklapanja, što će vam olakšati transport i time omogućiti uštedu novca. Neke IKEA proizvode je potrebno spojiti kada dođete kući, ali uz pomoć uputstva koja dolaze i na srpskom jeziku to neće predstavljati problem čak ni potpunim amaterima. Za slučaj da se ipak ne snađete, IKEA nudi pomoć i savete u sklapanju.

Proizvodi koji su na popustu su posebno označeni i njihove cene su obično značajno povoljnije. Plaća se na kasi, a možete platiti gotovinom ili karticama, dok plaćanje u evrima nije moguće. Ako želite povrat poreza tražite račun. Ukoliko ste kupili lomljive predmete, možete ih zapakovati i zaštititi, a sto sa papirima i kutijama za pakovanje se nalazi odmah iza kasa ( besplatno ). Na kraju ne zaboravite da uzmete i vaš primerak besplatnog kataloga kod pulta Customers service, a pre toga možete i da ga preuzmete sa ovog linka ( IKEA katalog – 62MB ).

 

Kada se sasvim opustite, možete da snimite i vaš umetnički film i nazovete ga Ikeanski visovi…

1 KOMENTAR

  1. Jedan komentar na ovako “afirmativan” tekst o Mađarskoj IKEA
    Činjenica je da je ikea u Budimpešti, nama ,trenutno najbliža a time i najpovoljnija,čak su i cene niže, od recimo,austrijskih i slovačkih prodavnica, ali bojim se da su to jedine prednosti.
    Da počnemo od menjanja novca,stavili ste da je kurs 270 forinti za jedan euro ,što na žalost već duže vremena nije,nego varira između 262-265,i to u normalnijim menjačnicama(postoje doduše divlji dileri oko granice ali to je za one koji se usude sa njima da sarađuju),na neku manju sumu novca ovo i nije toliki problem.
    Prilikom kupovine tj.plaćanja obavezni ste da naglasite da želite povraćaj poreza(kod njih je to tzv.AFA) i morate da prikažete pasoš kako bi oni na račun uneli Vaše podatke,posle toga sa tim računom odlazite na šalter informacija gde ćete dobiti i formular sa izračunatom sumom koju treba da Vam vrate.
    Porez u mađarskoj je 25 %(mada se na nekim računima pojavljuje i stavka od 20 %),međutim, nekim, samo njima znanim matematičkim operacijama, dobiju cifru koja odgovara od prilike 12-13 %,kako? , ne zna se.Primer :Na račun od 100.000 forinti predviđena suma za povraćaj je 12.800 Ft (dokumentovano),no ovo nije jedini problem.
    kada dođete na granicu potrebno je da overite račun kod mađarskog carinika kako bi u opšte ostvarili pravo na povraćaj.za uspešno obavljanje ove operacije potrebno je da dobro zapamtite gde ste šta stavili jer se carinik obično uhvati za neku sitnicu na računu i traži baš to da mu pokažete,doduše i ovaj problem je rešiv, na način koji se baš ne slaže sa načelima EU,tj.,poželjno je staviti u pasoš 1 % vrednosti računa, ovaj metod je provereno efikasan ,a slobodno se može reći i poželjan,u suprotnom sledi istovaranje stvari i sravnjivanje robe i računa.Takođe ne zaboravite da svaki račun kopirate jer to traže prilikom overe.
    Kada ste sve ovo uspešno obavili Vi ste ostvarili pravo na povraćaj novca.Povrat se dobija na granici u kancelarije špedicije IBUSZ,verujte ,da ste imali sreće ako uspete to da uradite odmah taj dan,ako je manja suma, veće su Vam i šanse da to ostvarite,ali ako je u pitanju recimo par stotina Eura naići ćete na odgovore tipa: baš danas ne radi veza sa centralom u Budimpešti(i tako više puta),ako je račun preko 200.000 ft,zašto nema i kopija carinskog zapisnika,moramo da Vas najavimo za nekoliko dana,pri tom nema veze što Vi, recimo treba da dođete iz Beograda ili nekog grada u unutrašnjosti.ukoliko počnete da negodujete, “izaći” će vam u susret tako što će Vam ponuditi da Vas isplate u eurima,ali po njihovom kursu od 350 forinti za 1 Euro,ne zaboravite da kad vi kod njih menjate eure neće da plate više od 240-250 ft.na svaki Vaš komentar kako im je matematika u najmanju ruku čudna,sledi ciničan komentar zaposlenih “kako Vi iz Srbije uvek nešto komplikujete,i nikad niste zadovoljni”.
    Sledeći problem vezan za povraćaj poreza je taj što kad im predajete dokumentaciju za povrat oni Vam tom prilikom uzimaju i originalan fiskalni račun čime gubite pravo na garanciju na koju inače imate pravo u ikei.
    Najiskrenije Vas takođe savetujem da prilikom plaćanja robe u IKEI dobro prekontrolišete račun pred radnikom na kasi da se ne bi dogodilo da Vam je neki proizvod otkucan više puta,ili što je još gore,(mada zvuči ne verovatno), da nije otkucan uopšte,ukoliko se to desi,nastupa strašno obezbeđenje,nakon čega sledi višečasovno maltretiranje koje se završava dolaskom policije,legitimisanjem i ne voljnim izvinjenjem obezbeđenja i policije.U ovoj fazi,naglo im se gubi znanje engleskog i obraćaju Vam se isklučivo na Mađarskom (poseban problem je popunjavanje raznih formulara koji su isključivo na mađarskom),kada se sve završi,i kad Vam se ne voljno izvinu,na Vaše pitanje, čemu sve to,dobićete odgovor da su greške moguće čak i kod njih(valda po sistemu ko radi taj i greši)
    Verujem da postoje i drugačija tj. pozitivnija iskustva ,ali smatram da nije na odmet,znati da se i ovakve stvari dešavaju,na žalost ne baš tako retko.

Comments are closed.