Braća Rusi su oduvek bili pomalo megalomani. Obične igračke za kao što su računari, konzole ili oružje njima očigledno nisu bile dovoljne. Zato su se pozabavili kako bi sebi napravili ultimativnu zabavu. I evo je – zove se DON-2N i predstavlja najnapredniji radarski sistem na svetu i donedavno najveća ruska vojna tajna za koju nisu znali šta je i čemu služi.

 

Don se nalazi u blizini aerodroma Sheremetyevo i služi za odbranu Moskve od vazdušnih napada. U ovom trenutku na svetu ne postoji ništa ni približno tako napredno kao ruska igračkica od radara. Amerikanci kažu da će možda nekada u budućnosti napraviti svoju verziju. Ali samo možda.

DON-2N se krije ispod betonske piramide napravljene od 32.000 tona metala, 50.00 tona betona i 20.000 kilometara kablova i ne mogu joj ništa atomski napadi, apokalipse i svemirske invazije. Brani površinu oko glavnog grada Rusije od 3.700 kilometara uz pomoć 68 lansirnih rampi sa najnaprednijim raketama. Koliko je DON-2N opasna sprava govori podatak da je bez imalo problema registrovala kuglice prečnika 5 cm koje su američki astronauti izbacili u orbitu iz šatla Discovery. SIstem je počeo sa radom pre 10 godina i radiće još najmanje 30.

 

Posle ovoga nam se više ne igra PS2 uopšte…