Naši ljudi javljaju nam se iz sveta želeći da razmenimo informacije i čuju kakva je situacija kod nas, da razmenimo iskustva i ohrabimo jedni druge, da shvatimo da nismo sami i da će korona proći jednoga dana. Moramo biti spremni.

Od juče smo počeli da objavljujemo tekstove, dnevnik naše sugrađanke koja živi u Gracu, u Austriji.

SREDA

Evo mene opet.

Danas sam kasno doručkovala i rano ručala. Sad sam za nekih 5-6 sati slobodna. Ne moram ni kuvati, ni jesti. Danas sam ručala spanać. Puno spanaća, jer za razliku od mnogih, ja veoma rado jedem spanać. Samo, danas sam malo preterala. 400 gr. kuvanog spanaća nije malo, Iseckala sam tri čena belog luka, svaki veličine palca do prvog zgloba.

Pre ručka sam završila jednu naručenu ilustraciju na kojoj su glavni akteri bogomoljka i bogomoljac.

Ona, bogomoljka, tanka, dugačka poziva bogomoljca da joj priđe. A on oduševljen. Ona kaže: Priđi slobodno! Prvo ćemo da vodimo ljubav a onda da ručamo. Znaš kakve su bogomoljke, sve što kazu, to i urade. A on, dečko, obradovao se, jer nema pojma da će ručak biti on. Jadan. Naivan i dobroćudan.

To mu je valjda sudbina. Taj surovi životinjski svet!

Korona zbunjuje

Takav je i ovaj virus corona. Prvo, Korona zbunjuje ceo svet samim imenom. Po samom imenu trebalo bi da je korona ženskog roda, jer se završava na a, ali ako se pođe od toga da je korona virus a virus je muškog roda onda je korona muškog roda. Ali ako se pođe od toga da korona znaci kruna, ona je opet ženskog roda. Ako se pođe od toga da je korona venac, onda je muškog. Gramatički su podeljeni na taj corona i ta korona. Dakle ne možeš ni gramatički, ni medicinski da im uđeš u trag.

U svakom slučaju ne treba imati sa njim ili njom nikakva posla. Izbegavati tog probisveta je najbolja metoda.

Jednostavno ostaneš kod kuće i otkriješ kako je to lepo. Nije to zatvor kao što sam mislila juče. To je sloboda. Možeš raditi šta hožeš, koliko hoćeš, možeš telefonirati do besvesti, ako imas viber ili whatsup. Ali kad vidiš da svi na istu temu te korona, te vicevi, te lažne vesti … Dakle, ako hožeš možeš se družiti indirektno kao mi sada, samo se ne smes družiti uživo. A smisao toga je da konačno dođemo k sebi.

Ja sam stvarno zaboravila šta znači imati vreme na raspolaganju i trošiti ga kako ti volja. Treba se opustiti i biti malo sam sa svojim mislima. Ako ih trenutno nema, čekaj, vratiće se. I vrapci su se vratili u parkove. Cvrkuću, nema automobila, ne lete avioni, niko ne viče … samo oni pevaju. A i delfini u moru našli put da se vrate svojoj kući. Videla sam na vestima. Nema brodova, nema ničega što ih je oteralo daleko, daleko iz njihovih voda.

Sve mi se čini da nam je na pomolu novo doba, neverovatno lepa sloboda. Kao nekad u detinjstvu. Recite da se ne varam.

Lepe pozdrave i hvala što ste me ohrabrili da pišem! photo: cc, wikimedia