Prilikom biranja boje za zidove morate da razmislite o mnogo toga kako ne biste pogrešili. Da stvar bude još gora, izbor je skoro neograničen, pa time i mogućnosti grešaka.

Stručnjaci za enterijer kažu da je boja za zidove najvažniji dekorativni element prostorija zbog čega posvetite posebnu pažnju ovom zadatku.

 

Važno je da ništa ne radite na brzinu. Nemojte da odlučite dok ne smislite boje za sve prostorije. Pre toga nikako nemojte da počinjete rad u jednoj od soba, kako se ne biste kajali. Da biste lakše odlučili oz farbare uzmite uzorke i palete boja i krenite redom.

Evo ih neka pravila koja će vam pomoći da donesete ispravnu odluku

1. Za početak odredite stil koji će vam biti osnova za sve. To može da bude moderan stil, starinski, minimalistički, klasični pa čak i kombinacija stilova.

2. Posmatrajte boje nameštaja i osmislite sve kombinacije kako bi se boje složile što bolje.

3. Ostavićete utisak dramatičnosti ako kombinujete komplementarne boje kao što su zelena i crvena, ljubičasta i žuta ili plava i narandžasta.

4. Ako želite miran prostor odaberite svetle boje sličnih nijansi.

5. Manje prostorije uvek okrečite u svetle boje.

6. Ako su vam prozori mali a sobe mračne nemojte birati tamne boje.

7. Svetao nameštaj, jastuke i dodatke možete da kombinujete sa tamnim zidovima.

5 KOMENTARI

  1. ja pre krečenja, slikam sobu u panorami od oko 120° i onda preko photoshop-a odsečem ono što bi prefarbao: zidove, plafon, prozore, radijator i podelim ih, sve to da budu posebni parčići na slici, tako da mogu samo na njima da radim (zbog senki i nijansi u slici, da bi ispalo ralističnije, boje najbolje menjati preko opcije Hue/Saturation i intezitet na Brightness/Conctrast).

  2. dr.Olja zasto se pravis pametna, lepo je covek objasnio i sta vise, vrlo fina ideja da se lakse zamisli prostor. E sad, i da ne keca, ne sumnjam da ti nadoknadjujes visestruko.

Comments are closed.