Videli ste šta se dešava u Japanu, pa je jasno da nikada ne znate kada će vam zatrebati uputstvo šta da radite u slučaju zemljotresa. Evo ih osnovna pravila koja će vam pomoći da preživite i izbegnete povrede.

Kada počne

Ukoliko se nalazite u zgradi najbolje bi vam bilo da potražite što sigurnije mesto tu gde jeste. Ne pokušavajte da istrčite napolje osim ako niste baš blizu izlaza. Tako možete da naletite na stakla ili druge predmete koji padaju. Stanite ispod nosećih zidova, ispod kreveta ili stola. Izbegavajte prozore, visoke plakare, police i kuhinje gde svašta može da padne na vas.

Ako ste u kolima, hitno se sklonite od mostova i nadvožnjaka i zaustavite auto što dalje od zgrada i električnih instalacija.

Ukoliko ste napolju pomerite se što dalje od zgrada, dalekovoda, kamenja i odrona ili bilo čega što može da se sruši na vas.

Kada stane

Kada prvi talas prestane odmah izađite napolje i sačekajte na otvorenom dok ne dobijete uputstva od zvaničnika ili policije. Ponesite telefone i radio.

Ako ima povređenih pozovite hitnu pomoć i pružite prvu pomoć na licu mesta ako je neophodna. Nemojte dugo pričati telefonom pošto su možda linije oštećene i tako ometate hitne pozive. Ukoliko su oštećenja velika isključite osigurače za struju, plin i ugasite vatru.

Priprema

Uvek imajte u kući dovoljno vode i hrane za nekoliko dana pošto snabdevanje može da bude otežano.

Na vreme organizujte zalihe, komplet za preživljavanje, radio na baterije i sve što vam može zatrebati u slučaju ekstremnih situacija. Saznajte gde će biti deca ako su u školi i gde ćete se pronaći sa porodicom i prijateljima u slučaju da su komunikacije prekinute.

1 KOMENTAR

Comments are closed.