Sigurno ste svi bili u nekoj situaciji, kada je jednostavno potrebno dodati malo motivacije učesnicima da se sve završi kako vama odgovara. Bilo da je to saobraćajni prekršaj, poseta nekoj zvaničnoj instituciji ili ulaz u pun klub petkom uveče, podmićivanje je deo vaših života, hteli to da priznate ili ne.

 

Uz nekoliko pravila moći ćete da ovladate ovom drevnom a tako važnom veštinom. Naravno, ovo se ne odnosi na Srbiju i okolne nam zemlje, pošto ovde vlada zakon, rad, red i disciplina, već na tamo neke daleke tropske destinacije gde samo tako možete da završite posao ili spasete živu glavu duge robije.

Evo ih osnovna pravila kojih morate da se pridržavate da biste uspešno podmićivali:

1. Stav

Nemojte da delujete ukočeno, uplašeno ili kao da vam je previše stalo. Opustite se, nabacite osmeh i probajte da procenite situaciju na racionalan način. Istovremeno pokušajte da ocenite da li postoji želja za primanjem novca ispod ruke sa druge strane. Ako ponudite mito, u pogrešnoj situaciji mogu i za to da vas optuže.

2. Komplikujte

Nikada nemojte da se sukobljavate sa zvaničnim licem, i nikada nemojte da stvari postavljate crno belo. Trudite se da započnete razgovor kako biste opustili sagovornika i ljubazno zakomplikovali situaciju. Ne pokušavajte na brzinu da rešite situaciju. Nikome ne odgovara komplikacija, a pogotovo ne zvaničnim licima.

3. Nikada otvoreno

Nikada nemojte otvoreno da ponudite novac. Isprobajte raspoloženje dvosmislenim rečenicama poput: "Da li postoji neki način da ovo rešimo", ili "Možda nema potrebe da se cela ova situacija toliko komplikuje".

4. Ponudite da platite na licu mesta

Predložite da kaznu ili drugi namet platite na licu mesta. Kažite da ne razumete procedure, da žurite i da bi bilo najbolje da platite na licu mesta kako bi novac završio baš tamo gde je najpotrebniji. Ponudite donaciju za rad organizacije umesto novca.

5. Ako nemate novac

Carinik vam kaže da ne možete da prenesete alkoholna pića ili poklone. Ponudite uzorke pića koje nosite ili neke druge robe. Sa drugima pokušajte da predstavite to kao poklon organizaciji.

Saveti:

– Novac nosite na više mesta, kako ne bi videli koliko ga zaista imate.

– Uvek pričajte sa nasamo najstarijim zvaničnikom koji vam deluje kao da je odgovoran.

– Pokušajte da razgovor vodite nasamo a ne u velikoj grupi, neka vas prijatelji sačekaju malo dalje.

– Ne odustajte tako lako.

 

-Budite diskretni, pa novac pružite da se ne primeti.

 

Domino Magazin vas upozorava da je davanje mita krivično delo i ni na koji način vas ne pozivamo da dajete mito ili vršite bilo koje druge nezakonite radnje. Ovaj tekst je napisan kao satirična anegdota i Domino Magazin ne može snositi odgovornost.

1 KOMENTAR

Comments are closed.