Recept za lazanje je zapravo poprilično jednostavan i možete ih lako spremite ukoliko pratite naša uputstva i sastojke. Sve možete da kupite u domaćim prodavnicama i trebaće vam oko sat vremena za pripremu.

Recept za lazanje

Dugo smo se razmišljali da li sa vama da podelimo našu tajnu spremanja lazanja. Kojih 10 godina smo potrošili da bismo otkrili najbolji recept, smarali kuvare, isprobavali, muvali devojke i tipove uz njegovu pomoć i družili se. I znate šta? Uspeli smo! Ako se pridržavate ovog recepta dobićete lazanje kakve nećete pronaći odavde pa sve do Napulja. Dragi naši, evo ga najbolji recept za lazanje:

Potrebno:

Pakovanje Barilla lazanja (dovoljno za 2 pravljenja) (Možete da kupite i pola kilograma svežih lazanja na pijaci, što je još bolje)

Za crveni sos:
– 500 grama mešanog mlevenog mesa (može i čisto juneće meso)
– 1 litar kvalitetnog soka od paradajza (Mutti, Cirio, Lidl italijanski…)
– začini: bosiljak, ruzmarin, lovorov list, biber, so, šećer

Za bešamel sos:
– 200 grama brašna
– pola litra mleka
– 50 grama putera
– 200 grama masnog kačkavalja

Lazanje recept – Priprema

Crveni sos:
– Dobro propržite meso na ulju, posolite ga i pobiberite. Ako meso otpusti masnoću prospite je i pržite dok ne počne da cvrči.
– Dodajte paradajz sok
– Dodajte začine: kašiku bosiljka, 3 lista lovora, još malo bibera, malo soli, ruzmarin između prstiju i pola kašićice šećera šećera
– Kuvajte na blagoj vatri 20 minuta i skinite sa vatre

Bešamel sos
:
– Rastopite puter na ringli
– Dodajte brašno i mešajte
– Na sasvim blagoj vatri postepeno dodajte mleko i sve vreme mešajte žicom kako se ne bi napravile gudvice
– Dodajte malo soli
– Sos bi trebalo da bude gust kao testo za palačinke, ne gušći i tada je gotov

(Ukoliko nemate strpljenja za ovo možete i da napravite brzi bešamel sos – pomešajte brašno i mleko i to koristite umesto bešamel sosa.)

Slaganje:

– U četvrtast pleh na dno stavite malo ulja i malo brašna
– Lazanjama pokrijte celu površinu pleha
– Sipajte trećinu crvenog sosa, a preko njega bešamel sos
– Preko poređajte lazanje celom površinom
– Ponovo sipajte sos i ponovo lazanje
– Preko sipajte ostatak oba sosa
– Ubacite u vrelu rernu na pola satai 180 stepeni
– Posle 30 minuta izvadite i pospite kačkavalj preko i pecite još 5 minuta dok sir ne porumeni

Onda otvorite flašu vina i ceo svet je vaš! Na kraju možete da dodate malo parmezana ili belog bibera!

Naravno, ovo je samo naš recept za lazanje i postoji pregršt mogućih varijacija sa različitim sastojcima i pripremom.

12 KOMENTARI

  1. prvo, kako moze pakovanje od 225gr da bude dovoljno za dva pravljenja? osim ako pravite za jednu osobu.
    drugo, crvenom sosu nedostaje crni i beli luk. dakle, zagrejati ulje, naseckati glavicu crnog luka, proprziti da bude staklast, ali da ne zagori, dodati seckan beli luk 1-2 cesnja, kratko proprziti, pa tek onda dodati meso i ostalo.
    trece, mera za besamel ne valja. ako biste pokusali da napravite besamel od 200gr brasna i pola litra mleka, dobili biste testo, a ne sos gustine testa za palacinke. standardna mera je na pola litra mleka 3 kasike brasna.
    cetvrto, na dno tepsije ne idu lazanje, nego crveni sos, pa na njega prvi red lazanja – tako ce lazanje upiti tecnost iz sosa i nece biti skorene i suve. takodje nije obavezno da budu samo 3 reda lazanja, moze u vise redova, cak je i lepse jer je socnije.
    peto, kad slozite, pokrijte folijom, pa prvih 20 minuta pecite pokriveno da bi se lazanje ‘skuvale’ u sosu, da ne bi bile tvrde i zilave, a onda otkriveno treba bar jos 15 minuta. ja pravim vecu meru i uvek pecem ukupno 40 minuta.

  2. Recept je nepotpun i delimično porgrešan, tako da može samo da zbuni i navede na greške neiskusne!
    Ja u crveni sos dodajem još malo šargarepe, peršuna, celera, luka crnog i belog malo belog vina. Sve to treba krčkati na što nižoj temperaturi dosta dugo. A u bešamel muskatni orah na vrh noža i lovor. Razmera kao što je Ivana napisala.
    Od kačkavalja samo i isključivo parmezan ide na vrhu. Mnogo je važna tepmeratura pečenja koja nedostaje 200-220 stepeni i minimalno 1/2 sata. Sve u svemou nedovoljno za prelaznu ocenu. –

  3. pokusala da napravim, bez da sam prethodno procitala komentare, i naravno da sam umesto bešamel sosa dobila TESTO! nakon utrosenih litar mleka, i upale mišića od mešanja, dobar deo sam bacila, a ostatak razredila do željene gustine. sad se peče, pa videćemo da li ćemo otvarati vino, ili konzerve za ručak 🙂

  4. Predlažem autoru (nepotpisanom?) da kupi sastojke, onda napravi lazanje po sopstvenom receptu, zatim sve to baci u đubre, opere sudove i pojede mamin ručak od prekjuče. A svima koji pokušavaju da kuvaju ulože malo i kupe kuvar priznatog autora, po mogućstvu izdanja iz 80tih ili jednostavno pitaju mamu, svekrvu, babu, taštu, punačku komšinicu…

  5. Ovaj recept je nepotpun, nekako “go”. Nikakva uživancija jesti “to”. Za prave i ukusne lazanje treba ipak malo više vremena i, naravno, materijala.

Comments are closed.