Srpska publika će u oktobru imati jedinstvenu priliku da se upozna sa švedskom kulturom. Pored predstavljanja na Beogradskom sajmu knjiga, u svojstvu počasnog gosta, spremljene su i mnogobrojne aktivnosti na polju umetnosti i muzike. Veliki projekat kojim će se Švedska predstaviti na Sajmu knjiga u Beogradu, od 25. do 31. oktobra nosi ime "Glasovi Švedske".

"Zajedno sa Savetom za kulturu Švedske i Švedskim institutom pozvali smo dvadesetak švedskih pisaca da razgovaraju sa decom i odraslima na sajmu i kod naših partnera širom Beograda", kazala je Savetnik za kulturu pri ambasadi Švedske u Beogradu Helene Larsson i dodala da je paviljon na Sajmu knjiga opremljen u saradnji sa kompanijom Ikea.

Tokom iste nedelje Švedska će učestvovati na Begradskom džez festivalu. Švedski muzičar Rigmur Gustavson će 28. oktobra otvoriti taj festival zajedno sa Radijskim gudačkim kvartetom iz Beča, dok će Magnus Lindgren svojim koncertom zatvoriti festival 31. oktobra.

Otvaranje izložbe "Suočavanje sa klimom" ("Facing the Climate") u Kulturnom centru "Grad", najavljeno za  4. oktobar. Izložba se sastoji od ilustracija pet umetnika iz Švedske i pet sa Balkana, koji iznose svoj kritički stav prema pitanjima zaštite životne sredine, a postavka će putovati Srbijom naredne dve godine u organizaciji Gete instituta u Beogradu.

Instalacija Erika Krikorca "Osećajni gradovi" (Emotional Cities), koja se otvara 5. oktobra, interaktivno je delo u kome će stanovnici Begrada moći da odgovaraju na pitanje "Kako se danas osećaš?". Projekat, koji će biti realizovan u okviru Oktobarskog salona, osmišljen je tako da kada Beograđani pošalju svoj mejl sa odgovorom, menjaće se osvetljenje na jednoj od fasada u srpskoj prestonici.

U tom periodu biće otvoren i muzički festival "Dis-Patch", na kome će učestvovati Karl Mikael fon Hausvolf iz Švedske, a uz to će biti organizovan javni razgovor između umetnika Saskije Holmkvist i Milice Tomić na temu "Umetnosti i demoludilo" ( Art and Democrazy).

1 KOMENTAR

Comments are closed.