Ranih devedesetih godina nekolicina bečkih studenata putovali su u Prag gde su otkrili malu zagonetnu rusku kameru zvanu Lomo Kompakt Automat. Odmah su započeli novi stil umetničke eksperimentalne fotografije, amaterski fotografišući unaokolo bez ikakvih pravila. Njihov pristup je uslikati što više fotografija (lomografija) u najneverovatnijim mogućim situacijama, u najneuobičajenim mogućim pozama i razviti slike što jeftinije. Rezultat je bio bujica autentičnih, koloritnih i ludih fotografija koje bi se kačile na velike panele bez ikakvog pravila i reda.

Ono što je na bečkoj andergraund sceni počelo kao spontani umetnički pristup fotografiji, razvilo se u Lomografiju, internacionalni socio-kulturni pokret koji koristi fotografiju kao kreativni pristup za prikazivanje sveta i komunikaciju sa drugima.

Dok se spremate za lomografsko otkriće, nesumnjivo ćete postati kamera freak koji neprestalno fotografiše na svakoj žurci, osoba koja šeta unaokolo celu noć po nepoznatim gradovima da bi uhvatila savršen trenutak, manijak koji sedi sam u kineskom restoranu i fotografiše svoje štapiće i ogrezli paparaco u čijoj torbi se ne nalazi nikad manje od 5 aparata i gomila filmova.  Kada krenete putem lomografije, evo nekoliko zrna mudrosti da vas vode:

1.    Uvek nosite svoj aparat gde god da idete
2.    Koristite ga bilo kada, danju i noću
3.    Lomografija je sastavni deo vašeg zivota
4.    Pokušajte da slikate iz kuka
5.    Pristupite objektima svoje lomografske požude što bliže možete
6.    „Ne razmišljajte“ (Willijam Firebrace)
7.    Budite brzi
8.    Ne morate unapred da znate šta ćete fotografisati….
9.    ….niti morate nužno znati šta ste fotografisali
10.    Ne brinite o pravilima

Svi lomografolici svoju avanturu mogu započeti odabirom svog lomo-ljubimca u Supermarket concept store-u u Višnjićevoj 10.

Pogledajte kakve sve divne modele smo tamo pronašli:

Diana F+ – verna reprodukcija klasika Diana aparata iz ’60ih sa beskrajnim panoramskim fukcijama .

Diana mini – ultra kompaktna, bebi verzija Diana d + aparata, mala kraljica ugodnosti dozvoljava vam da slikate kvadratni format ili pola frejma koristeći standardni 35mm film – to je 72 pravougaone fotografije od polu frejma ili 36 kvadratnih slikana jednoj rolni.

Fisheye – prvi na svetu 35mm aparat sa ugradjenim fisheye sočivom. Slika pod uglom od  170o .

Fisheye No2 – ovo je novi i napredniji 35mm Fisheye fotoaparat, koji pored toga što slika pod uglom od 170o ima produženu ekspoziciju i više opcija za ekspoziciju.

Spinner 360o – u deliću sekunde kamera se vrti za 360o oko svoje ose i evidentira sve oko vas u okviru koji je 4 puta duži od konvencionalnih landscape fotografija.

Supersampler – ovo je kraljica multi-lensed kamera koja slika četiri panoramskih fotofrafija na jednoj standardnoj fotografiji, samo jednim okidanjem.

Actionsampler – fotoaparat koji slika četiri serijskih fotografija na jednoj standardnoj fotografiji samo jednim okidanjem.

Colorsplash – fotoaparat koji oslobađa kreativnost u vama uz pomoć 12 različitih filtera za  bojenje vaših fotografija.