Čuveni američki radio i TV voditelj Rick Steves, koji je poznat pre svega po svojim vodičima za putovanja napravo je novu listu za omiljene evropske destinacije. I nećete verovati – Mostar iz Bosne i Hercegovine je na listi omiljenih gradova za koje kaže da se moraju posetiti.

"Petnaest godina nakon što je završen rat najprivlačniji BiH grad, Mostar, ponovo je vredna i isplativa destinacija. Uprkos ožiljcima rata, izgorelim zgradama i rupama od metaka koje su svuda, Stari grad je u velikoj meri restauriran. Stari most, izgrađen u 16. veku za vreme osmanske vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog simbol je mostarskog preporoda. Grad polako prevladava nasleđe brutalnog rata koji se završio u 1995. godini", kaže Steves.

Na njegovoj listi za leto 2010. su i Hallstatt (Austrija), Hydra (Grčka), The Cotswolds (Engleska), Istanbul (Turska), Vernazza (Italija), Tallinn (Estonija), ulica Rue Cler u Parizu, Baden-Baden (Nemačka), Dingle Peninsula (Irska), Firenca (Italija), Gimmelwald (Švajcarska), Blackpool (Engleska), Prag (Češka), Ærø (Danska), Algarve (Portugal), Bruges (Belgija), Venecia (Italija).

Sad kad sve znate, ranac na leđa, pasoš u džep i put pod noge.