Carevi iz kompanije Puma su započeli novu fazu ambicioznog dugoročnog programa za održivi razvoj.

 

Puma je u saradnji sa dizajnerom Yves Béhar-om osmislila novi način da spakuje milione pari patika koje prodaje svake godine u manja pakovanja. Manja kutija znači manje sirovina, vode i struje koja se troši, kao i manje količine za isporuku i bacanje.

 

Béhar je dizajnirao “Clever Little Bag” koja će zameniti kutije sa višenamenskom torbom za patike, koja štiti svaki par patika od oštećenja. Oko 8,500 tona papira će se koristiti manje, 20 miliona megadžula energije će se sačuvati, 1 milion litara manje goriva i 1 milion litara vode, 500.000 litara dizela će se koristiti manje u transportu i zbog zamene standardne kese za kupovinu sa lakšom ugrađenom kesom razlika u težini će se sačuvati oko 275 tona plastike. Korišćenje novog pakovanja i distributivnog sistema planirano je za drugu polovinu 2011. godine.

 

I to nije sve, pošto će Puma do 2015. godine smanjiti i redukciju CO2, potrošnju vode, struje i papira, a ako ste se primili evo ga i kompletan spisak planova:

 

•    25% redukcije CO2, struje, vode i otpada u Puma kancelarijama, radnjama, skladištima i fabrikama direktnih dobavljača.

•    Politika kancelarija bez papira radi redukcije od 75% i sprovođenje aktivnosti sađenja drveća.
•    25% CO2 redukcija kroz efikasnije rešenje trasporta proizvoda.
•    Početak saradnje sa strateškim dobavljačima i provajderima logističkih usluga radi smanjenja njihovog uticaja na okolinu.
•    Uvođenje Puma Indeks-Održivosti (S-Index) standard koji bi služio kao referenca za održive proizvode i za komuniciranje održivih karakteristika proizvoda kupcima.
•    50% Puma internacionalnih kolekcija biće proizvedeno prema PUMA S-Index standardu do 2015. godine, kroz korišćenje održivih materijala kao što su organski pamuk, pamuk proizveden u Africi ili reciklirani polyester, kao i kroz primenu procesa proizvodnje najbolje prakse.