Zima je deo godine kada se ulenjimo, manje krećemo i lošije hranimo. Zato je bitno da sve vreme unosimo dovoljno voća i povrća, a evo i pet saveta kako da povratite snagu i pojačate imunitet.

Naučite da pravilno dišete

Nedostatak kiseonika uzrokuje probleme u funkcionisanju organizma. Najveći broj ljudi diše pogrešno i ne omogućava plućima da unesu dovoljnu količina vazduha. Takozvano plitko disanje plućima je loše i potrebno je disati stomakom, odnosno pomerati dijafragmu. Ovakvo disanje je najbolji način za podizanje nivoa kiseonika što će se odmah odraziti i na vaše zdravlje i sposobnosti. Stavite ruku na stomak i lezite. Kada pravilno dišete kod svakog udaha stomak treba da vam se podigne, a kod izdaha spusti. Pluća ne treba da se pomeraju.

Unosite dovoljno tečnosti

Posle kiseonika voda je najvažnija za funkcionisanje organizma. Pored vode, potrebno je da unosite tečnosti iz voća i povrća, koje će obezbediti i druge neophodne vitamine i minerale. Tečnost je veoma važna za otklanjanje umora i jačanje imuniteta.

Jedite često

Užinajte. Samo tri obroka nisu dovoljna za normalno funkcionisanje, pošto će organizam shvatiti da nema dovoljno hrane pa će se truditi da je sačuva a vi ćete se osećati loše i umorno. Ako jedete često ali po malo organizam će imati poverenja u vas i dati vam dovoljno energije za sve.

Krećite se

Sedenje po ceo dan je najgora stvar posle pušenja koju možete da uradite svom organizmu. Gubitak energije i pad imuniteta su prvi simptomi. Pokrenite se. Ako nemate vremena za vežbanje, onda barem šetajte. Idite peške na posao, ili odvojite sat vreman za trčanje. Vikend iskoristite za fizičku aktivnost. Dokazano je da je fizička aktivnost presudna za zdravlje i dobro raspoloženje.