U četvrtak 01.10.09. u Beogradu će se održati Skup protiv nasilja u 17 sati kod Filozofskog fakulteta, a danas je u Srbiji proglašen Dan žalosti zbog svirepog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona.

Beograđani se danas od 11.30 okupljaju u velikom broju na Trgu republike, a kolona se proteže do Kolarčeve ulice, kako bi položili cveće i upalili sveće. Dvadesetosmogodiši Francuz Bris Taton je preminuo 12 dana posle brutalnog prebijanja u centru Beograda. Došao je u Beograd sa svojim društvom zato što je čuo da je ovde sjajan provod, a napali su ih navijači dok su mirno sedeli u kafiću na Obilićevom vencu.

Kolacija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se sutra pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sa platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, u 17 sati. "Želimo da pokažemo da je pravo lice mladih u Srbiji lice onih koji su spremni da menjaju stvarnost kojim su okruženi i promovišu toleranciju i nenasilje", navodi se u saopštenju kolacije i poziva na brzo hapšenje, istragu, efikasno suđenje i maksimalne kazne za sve počinioce krivičnih dela kojima se ugrožava pravo na život, telesni integritet, ostvarene slobode i jednakost ljudi.

Bris je došao u Beograd da se provede

U intervjuu za dnevnik "Depeš" (La Depeche) iz Tuluza, roditelji Brisa Tatona rekli su da traže maksimalne kazne od 40 godina zatvora za ubice njihovog 28-godišnjeg sina i još po 20 godina za one koji su učestvovali u tuči i prebijanju navijača Tuluza 17. septembra uoči fudbalskog meča Partizan – Tuluz.

"Bris je voleo život. Voleo je fudbal i ono dobro što on donosi, feštu. Voleo je da ide na stadion, ali bio je protiv bilo kakvog nasilja. Bio je pacifista, voleo je samo dobru zabavu", pričaju njegovi roditelji Alan i Suzan Taton.

Prema rečima njegovih prijatelja, išao je u Beograd da se dobro provede.

"Idem da se zabavljam, neću nositi nikakvo navijačko obeležje", preneo je Brisove reči jedan od njegovih kolega, koji se predstavio kao Matju, a potom dodao: "Trebalo je da se vrati i da trči polumaraton ovde u Tuluzu…Na žalost, bio je na pogrešnom mestu u pogrešno vreme…".

Brisovi roditelji kažu da kada su čuli vest na televiziji da su napadnuti navijači Tuluza nisu mogli ni da pretpostave da je njihov sin među njima.

"Kada su nam policajci došli na vrata, bilo nam je jasno…Rečeno nam je da nam je sin u komi, da su ga divljaci odvukli iz kafića u kojem je sedeo kao civil, bez navijačkih obeležja, da su mu flašom razbili glavu i potom ga bacili u neku rupu i da ima obilno krvarenje".

"Kada smo došli u Beograd u subotu verovali smo da će se oporaviti. Rekli su nam da će biti operisan, ali smo se nadali dobrom ishodu. Lekarsko osoblje u Kliničkom centru u Beogradu je učinilo sve što je moglo, njihov napor je bio neverovatan. Oko 10 sati u utorak, međutim, Bris nas je napustio…", kažu roditelji navijača Tuluza.

Prema onome što im je rečeno, huligani koji su do smrti pretukli njihovog sina bili su navijači Partizana. Upitani kakvu kaznu očekuju za njih, odgovorili su: "Za te divljake, nazovi navijače, koji imaju tek nešto više od 20 godina, očekujemo kazne od po 40 godina, za one za koje se utvrdi da su ubili našeg sina, a za ostale po 20 godina".

Zbog sumnji da su izvršili napad uhapšeno je deset osoba, a tužilac je najavio da će optužnica, kada bude podignuta, biti formulisana za ubistvo sa predumišljajem.

Telo Brisa Tatona biće preneto u Francusku kada bude završena autopsija u Srbiji.

"Njegovi prijatelji i navijači žele da mu odaju počast. Utakmica Tuluz – Briž u četvrtak biće u znaku Brisa. Mi samo želimo svima da se zahvalimo na podršci i da ih pozovemo da dostojanstveno i mirno isprate našeg sina".

U međuvremenu, ministarka sporta Francuske Rama Jade najavila je dolazak u Beograd, u želji da bude pored roditelja Brisa Tatona.

5 KOMENTARI

  1. Ma nemojte molim Vas!!! Kakvo je sad ovo licemerje i uvlacenje??? Sta uzmes ljudski zivot pa onda jos upotrebiti njegovu sliku u srpsku kampanju za borbu protiv nasilja??? Koja dvolicnost, koji cinizam i pokusaj manipulacije. Pravo i jedino suzbijanje nasilja su samo visoke kazne! Znaci 5 g. za rasizam, 10 za ucestvo u tuci, i maksimalna dozivotna za ubistvo normalno!! A ne sada kojekakve pacifisticke i bljutave kampanje od kojih treba Srbija da se srami!!! Udri bagru po prstima jako, pa bi videli posle kako se gleda i prati utakmica na miru! Ne mozemo ici napred nikada dok ne suzbijemo ovu stoku i izrode nase! Sram me je ! Sram me je!

  2. jebote koji su slepci ti nasi klinci..
    ko da nam nije vec dovoljno narusen imidz i reputacija u evropi i svetu, a sada ce da se prica da smo mi i “serbs, the tourists killers”..

    klince treba javno pogubiti.
    doslovce.
    na trgu.

  3. Ma znaci sramota….
    Prvo jadan decko i jadni roditelji njegovi. I aj sad vodite sinove na utakmicu pa se pitajte da li cete se svi u istom broju vratiti.

  4. Tuzno je sto se zbog pojedinaca kvari cela slika o Srbiji. Ali nazalost dok neko ne plati ljudima je sve dozvoljeno. I onaj manijak sto je prebio decka u SAD, pa je dobio pomilovanje. Kakav to primer daje klincima ovde? Hajde da se rokamo kad je mogao i on mozemo i mi. Ajmo da guramo baklje jedni drugima u usta jer smo mi navijaci , huligani i ovde se dolazi zbog toga. Zar treba svi da se zatvore u kuce kad je utakmica i to Boze idu navijaci??

Comments are closed.