San svih koji maštaju o svom biznisu izgleda otprilike ovako: smislićete genijalnu ideju i uz malo ulaganja napravićete uspešnu kompaniju i zaposliti kreativne i vredne ljude, ali i osobe sa hendikepom i dobro ih platiti pritom. Takođe ćete voditi računa o ekologiji, održivom razvoju ali i sačuvati prepoznatljiv ekskluzivan imidž. Kada bolje razmislimo u istoriji modernog biznisa i nema baš previše ovakvih priča. Ali, ako postoji takav primer za enciklopediju onda je to priča o švajcarskoj kompaniji Freitag koja se proslavila neverovatnim torbama.

Sve je počelo kada su braća Marcus i Daniel Freitag kupili staru kamionsku ciradu, oprali je i preko nje iscrtali šemu za prvu Fretiag torbu. Reciklirani korišćeni materijal se, sa slučajnim delom neke stare odštampane poruke, pokazao kao odlična ideja. Bio je izdržljiv, ekološki prihvatljiv i tako kul. Prva torba je napravljena daleke 1993. godine, što znači da je Freitag bio dobrih petnaest godina ispred konkurencije, odnosno ispred svih drugih. To je bilo dovoljno da kul ekipa širom sveta veoma brzo shvati da se radi o vrhunskom proizvodu, a poseban Freitag specijalitet je u tome što ne postoje dva identična proizvoda zbog recikliranih materijala. Tako će šara uvek biti drugačija, ali će i sve drugo izgledati drugačije pošto se kod već korišćenih materijala uvek nešto razlikuje – jednostavno – izlizani su na različitim mestima.

Braća Švajcarci brzo su širili posao – pored torbi počeli su da prave i druge proizvode poput novčanika. Torbe šiju osobe sa invaliditetom, a kompanijska zgrada je napravljena od 17 kontejnera i visoka 26 metara. Muzej moderne umetnosti – čuveni MOMA – 2003. godine uvrstio je Freitag torbu The Top Cat u dizajn kolekciju zajedno sa drugim legendama modernog dizajna poput iPoda. Danas možete sami da dizajnirate svoju torbu na portalu freitag.ch i da pošaljete svoju sliku a kompanija će je postaviti na svoj site zajedno sa još 3000 ponosnih vlasnika kultnog proizvoda.