1. Rusi i Amerikanci pucali jedni na druge u Koreji

U korejskom ratu, piloti SAD su učestvovali u borbama protiv kineskih i korejskih pilota, ali znali su da se među njima nalaze i Sovjeti. 1952. godine broj sovjetskog osoblja u Koreji popeo se na 26.000, a među njima su bili i piloti i PVO, piše military.com.
Obe strane su prećutkivale činjenicu da su sovjeti uključeni pa međusobni rat nikada nije objavljen iako su bili u direktnom sukobu.

2. Rusi su rušili Amerikance u Vijetnamu

Kao u Severnoj Koreji, Rusija je uticala na ishod rata u kome je bio SAD, ali nisu hteli da slučajno izazovu novi rat. Zato su tvrdili da sovjetske trupe nisu prisutne, već samo da su poslali neke stručnjake. Posle pada Sovjetskog Saveza 1991. napokon su priznali da su u Vijetnam poslali 3.000 vojnika kako bi zaustavili američke vazdušne napade. U američkim bombardovanjima poginulo je 13 ruskih vojnika.

3. Kubanska raketna kriza

Za vreme kubanske raketne krize obe strane su imale generale koji su tražili izgovor kako bi  započeli nuklearni rat. Dvanaesti dan krize bio je najverovatnije najgori sa četiri različita incidenta. Situacija se pogoršavala, a Kenedi i Hruščov izazili su zabrinutost da je rat neizbežan. Na kraju je Robert Kennedy otišao u sovjetsku ambasadu gde su dogovorili smirivanje tenzija.

4. Tenkovi u Berlinu

Pošto je istočna Nemačka više puta pokušala da blokira pristup zapadnim diplomatama istočnom Berlinu, general Lucius Clay poslao je deset tenkova i tri oklopna vozila na glavni prelaz za američke diplomate – čuveni Charlie. Sovjeti su odgovorili slanjem oklopnih vozila na kontrolne tačke i tenkovi su bili upereni jedni u druge dugih 16 sati. Ni jedna strana ipak nije spremna da zapuca pa je napetost popustila.

5. Nuklearni alarmi uzrokovali su pravi rat najmanje četiri puta

U četiri različita incidenta u Hladnom ratu, nuklearni rat gotovo je počeo zbog tehničkih greški i lažnih alarma obe strane.

Prvi put se to dogodilo 1979, a potom i 1980. kada su Američki kompjuteri zbog tehničkih grešaka pokazivali da je počeo sovjetski raketni napad. Treći incident dogodio se u 1983. a četvrti se dogodio 1995. kada su Sovjeti mislili da Amerikanci napadaju.

6. NATO vežba se skoro pretvorila u pravi rat

Able Archer 83 bila je NATO vežba u kojoj su 1983. godine vežbali konvencionalni i nuklearni rat sa Sovjetskim Savezom. U vežbi je učestvovalo 19.000 američkih trupa i bila je toliko velika da je Sovjetski savez bio uplašen da je to samo paravan za pravi napad pa su se i oni spremili za rat. Sve je ipak prošlo bez sukoba ali je bilo dosta napeto.

7. Sovjetska mornarica udarila u američki brod u Crnom moru

1988. dva američka vojna broda testirala su teritorijalne vode Sovjetskog Saveza uplovljavajući u osporavane teritorije. Sovjeti su tvrdili da je njihova teritorija 12 milja od obale, a SAD je priznavao samo tri. Sovjetska mornarica odgovorila je udarajući o američki brod. Kako bi sprečili američke helikoptere da uzlete, dva sovjetska helikoptera letela su nad njima za vreme incidenta. Sva četiri broda bila su oštećena, a američki brodovi napustili su to područje nakon jednog sata.

1 KOMENTAR

Comments are closed.