Zamka 1: Vrlo posebna muzika

Ako ste obratili pažnju možda ste primetili da se u prodavnicama čuje vrlo specifična muzika. E pa to nije slučajno. Istraživanja su pokazala da smirujuća muzika opušta kupce. Zbog čega će oni tamo duže i ostati. A što ste duže u prodavnici veća je šansa da ćete nešto kupiti.

Šta da uradite
: Stavite slušalicu i pustite neku brzu muziku. Tako ćete završiti ono zbog čega ste tu i nastaviti dalje.

Zamka 2: Primamljivi mirisi

Miris hrane će učiniti da postanete gladi. A kada ste gladni kupujete više.

Šta da uradite
: Jedite mentol bombone, koja će blokirati primamljive mirise.

Zamka 3: Besplatne degustacije

Istraživanje Univerziteta Cornell otkriva da kupci koji jedu besplatnu hranu na degustacijama u supermarketu, češće kupuju hranu koju su upravo probali.

Šta da uradite: Nikada ne idite u šoping gladni.

Zamka 4: Svetla

Što hrana bolje izgleda, to su veće šanse da ćete je kupiti. Zato neke prodavnice koriste jarka svetla određenog tona kako bi povrće i voće izgledalo bolje, dok crvenkaste nijanse pomažu da komadi mesa izgledaju privlačnije i svežije.

Šta da uradite: Uzmite neki komad i odnesite ga na drugo odeljenje i proverite da li i tamo izgleda tako dobro.

Zamka 5: Lako dostupna hrana

Frižideri sa otvorenim policama ili vratima podstiču impulsivnu kupovinu, jer kupci mogu na jednostavniji i lakši način da zgrabe puno toga.

Šta da uradite
: Odaljite se i razmislite. Ako nešto nije na vašem spisku razmislite još jednom, ali dok se šetate. Studije pokazuju da je potrebno oko 20 minuta da se stimulisani centri u mozgu odgovorni za impulsivnost smire.