Olupina drevne Antikitere, luksuznog grčkog broda koji je potonuo pre više od 2.000 godina u blizini istoimenog ostrva u Egejskom moru i dalje krije brojne tajne.
 

Ova olupina pronađena je početkom dvadesetog veka, a u poslednjih 100 godina arheolozi neprekidno otkrivaju nove mermerne i bronzane statue i skulpture na dnu mora na kom večno počiva stari brod.

Najvredniji nalaz do sada je “najstariji računar na svetu”, ali su pronađeni i bronzani oklopi, delovi flauta od kosti, fine čaše, luksuzna keramika, figurica iz stare društvene igre i nekoliko delova samog broda.

Istraživači veruju da su pronađene dragocenosti dobar uvid u to kako je živela grčka elita.

“Ovi artefakti pokazuju kako je izgledao život bogatih Grka i Rimljana”, kaže dr Brendan Fouli, arheolog Okeanografskog instituta Vuds Hol u Masačusetsu.

“Blago ovog broda potiče sa prostora današnje Sirije i Libana, kao i sa ostrva Rodos, Paros i Delos. Brod i njegov teret predstavljaju opčetak ekonomije zasnovane na upotrebi proizvoda iz šireg područja koju su podržavali novi mehanizmi osiguranja i upravljanja rizicima.

“Ove godine smo imali sreće i iz mora izvadili mnogo artefakta”, rekao je dr Teodokis Teodolu, arheolog Eforata za podvodne antikvitete grčkog Ministarstva kulture i sporta koji je učestvovao u istraživanju.

Njegov kolega Fouli dodaje da ih olupina i dalje iznenađuje i da uvek mogu da “očekuju neočekivano”, kada je reč o Antikiteri.

“Verujemo da ima još šest bronzanih statua bogova i heroja u prirodnoj veličini”, rekao je Fouli. “Moguće je da se tu kriju i skeleti drugih putnika, kao i mnoga druga luksuzna dobra”.