Prvi put objavljen 1929, „Krvava žetva“ je prvi roman Dešijela Hemeta i jedan od sto najboljih romana XX veka po izboru magazina Times.

Kada je poslednji pošteni građanin Pojsonvila ubijen, detektiv Kontinentalne agencije rešava da kazni krivce – makar se uhvatio ukoštac sa čitavim gradom.

Operativac dolazi u grad na zapadu Amerike gde se vodi žestoka borba između radnika koji štrajkuju i plaćenika koji sabotiraju štrajk. Gotovo svi u ovom gradu, od advokata i policajaca preko propalica i onih najsiromašnijih, korumpirani su i lažu. Neugledan i često pripit Hemetov detektiv ne bi se mogao nazvati osobom za primer. Bez obzira na to on je ipak heroj, čovek na svoju ruku, koji zna kako da pliva među ajkulama. Katkad pesnicama i oružjem, katkad promišljenošću i strpljenjem, on je u stanju da svaku situaciju okrene u svoju korist i na kraju reši zločin.

Sa likom neimenovanog operativca Kontinentalne detektivske agencije kojeg je autor godinama razvijao u svojim prethodnim kratkim pričama, Hemet je stvorio prototip za svakog inteligentnog, ciničnog i beskompromisnog detektiva. Krvava žetva nije samo vrhunski krimi-roman: ona je i klasično istraživanje korupcije i nasilja u srži Amerike.

Dešijel Hemet (1894–1961), američki scenarista i pisac detektivskih romana i priča, jedan je od najuticajnijih stvaralaca u domenu ovog žanra. Neko vreme radio je za
Pinkertonovu detektivsku agenciju i iz tog iskustva crpeo je inspiraciju za mnoga dela. Većinu svog opusa napisao je dok je živeo u San Francisku, čiju je atmosferu rado i često prenosio na stranice romana. Učestvovao je u Prvom i Drugom svetskom ratu. Narušenog zdravlja zbog decenija provedenih u alkoholizmu i pušenju, preminuo je u Njujorku samo dva meseca nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Ovu knjgu kao i ostale naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca Delfi u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Terazijama 38, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), Stanoja Glavaša 1, u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Užicu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Loznici, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Podgorici, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu. Sve knjige su dostupne i on-line na adresama www.laguna.rs i www.delfi.rs.

 



Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na knjige@ dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.