Naučnici su nedavno otkrili da geni u prirodi mogu da prelaze sa jedne vrste na drugu. A sada misle i da znaju kako se to dešava.

A ovo otkriće bi moglo da bude značajno u debati o genetski modifikovanoj hrani.

“Da li razumete da priroda sve vreme kreira genetski modifikovane organizme”, kaže genetičar Salvador Herrero sa Univerziteta Valensija iz Španije dodajući da to nije ništa neobično.

Geni se inače prenose između iste vrste, sa roditelja na potomke i to se naziva vertikalni transfer. Ali poslednjih godina je dokazano kako postoji i horizontalni transfer koji podrazumeva gene koji prekaze na sasvim druge vrste koje žive u istom okruženju.

Recimo, naučnici su otkrili da su geni nekih bakterija otkriveni u insektima, što im je omogućilo da se hrane određenom vrstom kafe.

Čak i ljudi su preuzeli određene gene. Otkriveno je najmanje 145 gena u našem genomu koje tu tokom evolucije preuzete sa bakterija, virusa i gljiva.

Ipak, naučnici smatraju da je najveće pitanje kako se to tačno dešava.

Nova otkrića ukazuju da bi to moglo da se desi putem parazita ili ujeda insekata.

“Ovo istraživanje nam je omogućilo da zavirimo u prenošenje gena”, kažu naučnici dodajući da po pravilu tuđi geni opstaju ukoliko se pokaže da postoji neka korist od njih.