Izraelska firma Consumer Physics napravila je spravicu veličine USB priključka po imenu SCiO. Koja vam omogućava trenutno dobijanje podataka preko telefona o tome od čega je napravljena određena prehrambena namirnica, biljka, lek ili tekstil. Dakle sve oko vas sada možete da skenirate. Kao u SF filmovima.
 
Tako ćete jednim klikom saznati koliko kalorija ima u namirnici, kada će određeno voće biti zrelo ili da li je neka jakna zaista od kože. Kao i milion drugih stvari,
 
Reč je, kako je naveo Dror Šeron, suosnivač Consumer Physicsa, o ličnoj džepnoj laboratoriji. Uređaj je zapravo mini-spektroskop koji skenira predmete uz pomoć infracrvenih zraka – NIRS, tako da svaki molekul reaguje na tu svetlost i stvara posebne vibracije pomoću kojih se identifikuju i utvrđuju sve vrste hemijskih svojstava, kao što je vlažnost, ali i sadržaj masti ili šećera. 
 
Evo kako sve radi:
 

1 KOMENTAR

  1. U vezi clanka:”skenirajte sve…”, mnogo je dobra stvar, bar sto se tice GMO proizvoda, pa ce time mnoge inspekcije u drzavi izgubiti svoju svrhu postojanja!

Comments are closed.