Samsung Electronics predstavio je Samsung SleepSense na sajmu IFA 2015 u Berlinu. Samsung SleepSense je nova vrsta ličnog uređaja za praćenje zdravlja koja pomaže ljudima da unaprede kvalitet svog sna. 

 

San je, kao što je poznato, od ključnog značaja za dobrobit ljudi, ali zbog preopterećenosti i previše obaveza mnogi ljudi imaju probleme sa snom što može ozbiljno da ugrozi zdravlje.  
 
Nedostatak sna dovodi se u vezu sa velikim brojem problema, od slabog učinka i većeg broja grešaka, do veće sklonosti ka nesrećnim slučajevima.
 
SleepSense je jednostavan za upotrebu. Korisnik stavi senzor ispod dušeka, preuzme SleepSense aplikaciju na mobilni telefon, poveže ova dva uređaja i nakon što zaspi SleepSense stupa na scenu.
 
Sa beskontaktnim senzorom koji prati stanje u stvarnom vremenu, on analizira srčani i disajni ritam, kao i pokrete tokom sna, tako da svakog jutra korisnik dobija pregled aktivnosti tokom sna, sa ocenom korisnikovog sna u poređenju sa prosečnim podacima za određenu životnu dob. Ocena sna računa se na osnovu sedam elemenata: ukupnog trajanja sna, efikasnosti sna, vremena koje je bilo potrebno da korisnik zaspi, broja buđenja, broja ustajanja iz kreveta, procenta vremena provedenog u REM fazi i procenta vremena provedenog u dubokom snu. Na osnovu individualne ocene sna, aplikacija nudi stručne preporuke o tome kako da se unapredi.
 
Profesor Medicinskog fakulteta na Harvardu, dr. Kristos Mancoros sarađivao je sa Samsungom na obezbeđivanju personalizovanih, stručnih saveta za poboljšanje kvaliteta. Oni su uključivali korisnikove životne navike, ishranu i fizičku aktivnost. Korisnik tako dobija zgodne savete i preporuke kako da spava bolje.
 
Samsung SleepSense može da se poveže na Samsungove pametne uređaje, što korisniku omogućava da kontroliše klima uređaje i da ugasi TV kada utone u san, sve je to specijalno osmišljeno da se automatski obezbedi optimalno okruženje za spavanje.