Sony Mobile danas predstavlja svoju sledeću generaciju Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact, kao i prvi na svetu 4K pametni telefon Xperia Z5 Premium.

 
„Pametni telefoni su deo ljudskog života“, izjavio je Hiroki Totoki, predsednik i izvršni direktor Sony Mobile Communications-a. „Imajući u vidu to da korisnici u hodu razmenjuju najveći deo njihovog sadržaja i u njemu uživaju – postarali smo se da donesemo Sony-jeve najskorije inovacije na poljima kamere, dizajna i ekrana, kako bi serija Xperia Z5 bila najbolja platforma za životni stil i zabavu.“
 
Xperia Z5 sadrži Sony-jev najnoviji veliki 1/2,3-inčni Exmor RS for mobile 23MP senzor i F2.0 G Lens – ovo je Sony-jev prvi u celosti iznova osmišljen modul za kameru pametnog telefona još od Xperia Z1, dizajniran sa Sony-jevom tehnologijom izmenjivih sočiva, αTM technology, za jasnu i živopisnu sliku u svakom trenutku.
 
Kamera se odlikuje najbržim autofokusom u pametnom telefonu, moćnom kombinacijom brzine i tačnosti za jednostavno fotografisanje trenutaka u deliću sekunde. Njena rekordna brzina od samo 0,037 sekunde manja je od treptaja ljudskog oka (u proseku 0,1 – 0,4 s), te bilo da se radi o skoku za frizbijem u parku, skoku u bazen ili kratkom zaustavljanju na skejtbord rampi, možete da sačuvate spontanu aktivnost u u realnom vremenu.
 
Kombinacija velikog 23MP Exmor RS for mobile senzora i unapređenog softvera za procesiranje omogućava da se približite subjektu – znamenitosti, arhitekturi ili drugom predmetu interesovanja – uz uveličanje od 5x bez zamućenja slike i minimalni gubitak kvaliteta. Takođe, poboljšanja za fotografije pri smanjenom svetlu znače da možete praviti jasnije fotografije noću i pri slabom osvetljenju uz manje šuma i zamućenja – savršeno za slikanje izlaska sunca ili noćne panorame grada.
 
Uz i dalje rastuću potrebu kreiranja sadržaja za društvene mreže, serija Xperia Z5 donosi znatna unapređenja u evoluciji Sony-jevog SteadyShotTM sa Intelligent Active Mode za video-snimke. Dodatna poboljšanja podrazumevaju mogućnost kontinuiranog i ujednačenog snimanja aktivnosti, poput vožnje bicikla ili skejtborda, bez poskakivanja i podrhtavanja. Bolje performanse pri slabom osvetljenju bez zamućenosti snimka su takođe karakteristika.
 
Dizajniran za život, uz jednako iskustvo top modela i u odnosu na faktor koji utiče na izbor oblika
 
Dizajniran od strane vodećeg kreativnog tima u Sony-jevim Creative Center studijima u Švedskoj i Japanu, Xperia Z5 predstavlja  gracioznu tanku ploču iz jednog dela, s metalnim okvirom i pozadinom od kaljenog stakla. Postojan, ugodan za rukovanje i vodootporan u svakodnevnoj upotrebi. Sa ekranom dijagonale 5,2 inča, elegantnog izgleda, proizveden po preporukama za dizajn enterijera i modni dizajn za jesen 2015, donosi opseg boja od elegantnih do jakih za svačiji lični stil ili ukus – belu, grafitnocrnu, zlatnu i zelenu.
 
Za one koji više vole kompaktni pametni telefon, Xperia Z5 Compact obezbeđuje podjednako izvrsnu tehnologiju kamere smeštenu u kompaktni uređaj, koji staje u džep, uz stabilne performanse unutar izuzetno kompaktnog dizajna sa ekranom dijagonale 4,6 inča savršenim za slikanje samo jednom rukom. Z5 Compact vam pruža mogućnost da iskažete i lični stil uz pomoć svežih, živih boja, uključujući žutu i koralnu, kao dodatak beloj i grafitnocrnoj.
 
Oba uređaja predstavljaju u potpunosti prepoznatljivu Sony izradu uz korišćenje prvoklasnh materijala, uključujući i završnu obradu poleđine od kaljenog stakla i pažljivo utisnutog Xperia logoa na obodu, kao i USB ulaz bez poklopca za brzu i efikasnu konekciju i punjenje.
 
Pored navedenog, novi integrisani senzor za uključivanje na dodir prsta podrazumeva da je svaki uređaj ličan, zaštićen i lak za otključavanje jednostavnim „podigni i pritisni“ sistemom samo jednim prirodnim pokretom. Ovime je takođe podržan FIDO standard – autentifikacija putem otiska prsta za onlajn usluge plaćanja – detalji o prvim partnerima u vezi sa ovom uslugom će biti naknadno objavljeni.
 
Moćne performanse u skladu sa zahtevima
 
Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact su opremljeni Qualcomm Snapdragon 810 procesorom, koji poseduje osam CPU jezgara, 64-bitnu arhitekturu i podržava veoma velike brzine 4G LTE pristupa internetu, uz mogućnost dostizanja novih nivoa performansi u domenu videa, fotografija i igara. Bez obzira na to da li koristite više usluga odjednom putem Wi-Fi-ja ili putem najnovije 4G mreže, oba uređaja omogućuju brzinu koja vam je potrebna. Učitajte imejl s atačmentima za samo nekoliko sekundi i uživajte u video-prenosu bez zakašnjenja ili neželjenog baferovanja. 
 
Stabilne komponente pametnog telefona zahtevaju stabilno punjenje, Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact su opremljeni Sony-jevom neverovatno izdržljivom baterijom koja traje do dva dana8, i inovativnom tehnologijom za uštedu snage baterije, koja omogućuje njeno izuzetno dugo trajanje. Uz Qualcomm Quick ChargeTM 2.0, nove uređaje možete koristiti 5,5 sati sa samo 10 minuta punjenja sertifikovanim Quick ChargeTM 2.0 punjačem, kao što je Quick Charger UCH10 (u zavisnosti od varijanata na tržištu)9.
 
Sony kao lider za 4K u mobilnom uređaju – Xperia Z5 Premium, prvi 4K pametni telefon na svetu
 
Xperia Z5 Premium je prvi 4K pametni telefon na svetu s oštrim, jasnim 5.5’’ 4K TRILUMINOSTM displejem za mobilni telefon i IPS-om, uz pomoć kog se svaki detalj koji oduzima dah odslikava savršeno izoštrenom tačnošću najprirodnijih slika – u četiri puta jačoj rezoluciji od Full HD-a.
 
Xperia Z5 Premium će vaš omiljeni sadržaj uzdići na nivo 4K i poboljšati bilo koji vaš ili video i fotografski snimak trećeg korisnika, tako da Netflix, YouTube ili snimke s odmora možete gledati u bogatim, živopisnim 4K detaljima. Dodatno, Xperia Z5 Premium je osmišljena da vam omogući kreativnost putem snimanja u 4K i trenutno dostupnog uživanja u sadržaju putem Z5 Premium-a, sa opcijom čuvanja svakog trenutka kao slike kvaliteta 8MP.
 
Memorijska kartica se svakako može preneti iz Sony-jeve 4K Action Cam FDR-X1000V u Xperia Z5 Premium za momentalno uživanje u snimku – ili se jednostavno može izvršiti priključivanje na veliki ekran, bilo bežično putem DLNA ili putem MHL 3.0 za pravo iskustvo gledanja sadržaja na 4K TV-u.
 
Xperia Z5 Premium je u celosti dizajniran kao mobilni uređaj visokih performansi, uz to opremljen Snapdragon 810 procesorom. Baterija velikog kapaciteta od 3430 mAh traje do dva dana, uz mogućnost brzog dopunjavanja koje eliminiše potrebu za redovnim punjenjem.
 
Xperia Z5 Premium sadrži veliku unutrašnju memoriju od 32GB, kao i mogućnost korišćenja eksterne microSD kartice od 200GB, koja omogućuje dodatni prostor za 4K video-snimke, filmove i slike. Xperia Z5 Premium podržava i Sony-jevu inovativnu karakteristiku memorisanja na ekranu – transfer podataka između procesora i uređaja je optimiziran tako da tehnologija memorije displeja Xperia Z5 pamti displej slika viđenih na pametnom telefonu i skladišti sliku ili video-snimak, te snimak nije potrebno u celosti učitavati svaki put kad ga želite pogledati, što je ujedno proces pri kom se čuva energija baterije.

Serija top modela sa ekosistemom zabave i sadržaja
 
Sony-jeva bogata ekspertiza u audio tehnologijama u celoj Xperia Z5 seriji omogućuje vam uživanje u neverovatno detaljnom i jasnom zvuku. High-Res Audio tehnologija reprodukuje zvukove visoke frekvencije koji pružaju iskustvo kvaliteta zvuka u studiju. DSEE HXTM podiže na viši nivo preciznost zvuka vaših postojećih MP3, AAC ili Spotify audio-zapisa približavajući ih kvalitetu zvuka visoke rezolucije. Kad je reč o izuzetno kvalitetnom bežičnom slušanju muzike, Sony-jev LDACTM kodek prenosi podatke tri puta efikasnije od kodeka putem Bluetooth-a.
 
Od sada vam Sony-jeve nove slušalice visoke rezulucije zvuka MDR-NC750 omogućuju uživanje u kombinaciji Hi-Res Audio muzike i digitalnog blokiranja buke – sve zvuči upravo onako kako treba, uz smanjenje ambijentalne buke za do 98%.
 
Nastavite da igrate omiljene PlayStation®4 (PS4™) igrice bilo gde u kući s PS4 Remote Play10. Jednostavno priključite svoj uređaj iz Xperia Z5 serije na PS4 preko kućne Wi-Fi mreže i uz pomoć DUALSHOCK®4 bežičnog upravljača ne propustite ni trenutak akcije, bez obzira na prostoriju u kojoj boravite.
 
Za dodatno uživanje u najboljim iskustvima koje Sony nudi, svi korisnici Xpiria Z5 serije imaju dostupnu aplikaciju Xperia Lounge Gold – za svet Sony-jeve zabave pod prstima. Pristupite ekskluzivnim takmičenjima i ponudama; budite među prvima koji će isprobati nove aplikacije, i uživajte u najnovijim filmovima, TV epizodama i muzici na vašem uređaju.

Elegantni stil s novim dodacima
 
Za svaki model iz serije Xperia Z5 biće dostupna stilski oblikovana Style Cover Window zaštitna futrola u bojama koje odgovaraju svakom uređaju ponaosob i omogućuju pristup omiljenim vidžetima kroz elegantni prostor za direktan pristup ekranu.
 
Stereo Bluetooth Headset SBH54 su višenamenske slušalice s doubling headset funkcijom, dizajnirane za korisnike koji žele praktični dodatni uređaj uz pametni telefon s velikim ekranom, za prijem i biranje telefonskih poziva, gledanje poruka, puštanje muzike i uživanje u FM radiju.
 
Dostupnost i specifikacije
 
Xperia Z5 i Z5 Compact će biti lansirane globalno od oktobra 2015, a Xperia Z5 Premium od novembra 2015. – Xperia Z5 i Xperia Z5 Premium će biti dostupne kako u Single SIM, tako i u Dual SIM varijanti11.
 
Za potpunu listu specifikacija, kliknite ovde: