Ambrozija je procvetala i cvetaće još narednih mesec dana. Biljka tokom cvetanja proizvede milijardu polenskih čestica koje vetar može da odnese čak 640 km. 

 
Ambrozija raste kao korov kraj reka i potoka, livada i vrtova, uz železničku prugu, među usevima i na zelenim gradskim površinama. 
 
A polen koji širi izaziva alergije kod mnogih ljudi.
 
Dakle, ako kijate, svrbe vas nos i oči, ako vam curi vodica iz nosa, ako su vam oči i kapci naduveni, ako otežano dišete simptomi su alergije. Lekari kažu da se može javiti svrab i oticanje oko usana.
 
Ima li načina da izbegnete alergiju? Nema.
 
Ali ima načina da je ublažite.
 
Ovu su saveti Američke fondacija za astmu i alergije 
 
Prozori
 
Trebalo bi pogotovo u jutarnjim časovima, da držite prozore zatvorene. Ako imate klima uređaje a pogotovo sa ugrađenim HEPA filterom oni će ukloniti polenske čestice iz vazduha u vašoj kući.
 
Šetnja
 
Ako imate alergiju na ambroziju nemojte izlaziti napolje. A ako baš morate neka to bude što manje i nikako između 10 i 15 časova, jer je tada koncentracija polena najviša. 
 
Košenje
 
Na košenje trave i sređivanje bašte i voćnjaka zaboravite. 
 
Posteljina i veš
 
Posteljinu ne iznosite napolje da se provetrava. Veš ne sušite na otvorenom prstoru. 
 
Pranje
 
Pre spavanja tuširajte se, operite kosu. Tako ćete sprati polen sa sebe.
 
Alternativna sredstva
 
Ublažavanje simptoma alergije od ambrozije moguće je i alternativnim sredstvima. 
 
Među prvim sredstvima za ublažavanje alergijskih tegoba ističe se ulje od crnog kima.
 
Veoma je važno jesti bobičasto voće, grožđe, jabuke, konzumirati ljubičasti luk i piti crni čaj jer se u njima nalazi prirodni antihistaminik kvercetin koji ublažava simptome alerije. 
 
Čaj od koprive takođe će pomoći. Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazuje da dnevna doza od 600 mg ekstrakta koprive ublažava simptome kod 58 posto onih koji su učestvovali u istraživanju. 
 
Preporučuje se i čaj od lista crne ribizle, ispiranje usta čajem od žalfije, inhalacija uljem od ruzmarina.