Ima mnogo tekstova o pravilnoj ishrani i nekad vam se čini da više ne znate šta sa čim treba kombinovati.

Ovoga puta nutricionisti otkrivaju kako je konzumiranje pojedinih namirnica zajedno puno zdravije od toga da ih jedete svaku posebno. Mnogi to nazivaju sinergijom hrane, a među njima je i epidemiolog David R. Jacobs sa Univerziteta u Minnesoti.

“Kompleksnost kombinacija hrane je fascinantna i testirana na način na koji to ne mogu biti ni lekovi, evolucijom”, kaže Jacobs.

Evo i saveta šta sa čim valja kombinovati

Paradajz i avokado

Paradajz je bogat antioksidansom karotenoidom koji smanjuje rizik obolevanja od raka i kardiovaskularnih bolesti. Masti iz avokada poboljšavaju dejstvo karotenoida. Napravite gvakamoli.

Zobene pahuljice i sok od pomorandže

Istraživanja pokazuju da ispijanje soka od pomorandže dok jedete svoje zobene pahuljice pročišćava arterije i sprečava srčane udare. Razlog tome su organski spojevi koji se nalaze u obe namirnice, a koji stabilizuju nivo LDL holesterola kada se uzimaju zajedno.

Brokoli i krompir

Zadnje istraživanje pokazuje kako je ova kombinacija odlična za prevenciju raka prostate.

Borovnice, grožđe, narandže i jabuke

Konzumiranje više voća odjednom puno je bolje za organizam nego kada se jede samo jedna vrsta.

Jabuke i čokolada

Jabuke sadrže kvercetin, antioksidativnu stvar koja smanjuje rizik od alergija, srčanih udara, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti i raka prostate i jetre. S druge strane, čokolada sadrži katehin, antioksidans koji smanjuje rizik za aterosklerozu i rak. Ta dva antioksidansa zajedno otpuštaju trombocite, poboljšavajući tako zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Limun i kelj

Vitamin C iz limuna pomaže da se gvožđe iz kelja još više apsorbira. Uopšteno, limun treba da se kombinuje sa svim zelenim povrćem kako bi se što više gvožđa iz njega zadržalo u organizmu.

Crveno meso i ruzmarin

Ruzmarin sadrži antioksidanse koji smanjuju količinu kancerogenih heterocikličnih amina koji se pojavljuju kada se crveno meso priprema na roštilju na visokoj temperaturi.

Beli luk i riba

Ako pripremate ribu s belim lukom automatski smanjujete nivo holesterola u organizmu.