Nikako da odustanete od cigareta? Mislite se da probate sa elektronskim? Svakako, kažu stručnjaci.

Elektronske cigarete su oko 95 posto manje štetne od duvana i trebalo bi ih promovisati kao sredstvo koje bi pušačima moglo da pomogne da prestanu da puše, navodi se u studiji koju je objavilo britansko ministarstvo zdravstva.

E-cigarete sve su popularnije ali zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu preterano zagovarale kao sigurniju alternativu duvanu. Vlade mnogih zemalja pokušale su da regulišu njihovo korišćenje zbog navodne štetnosti.

“E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u poređenju s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo delić rizika”, rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je sprovela istraživanje.

Većina hemikalija koje prouzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u e-cigaretama, a trenutno se procenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duvana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je takođe znatno manje štetno.

Rezultati ove britanske studije u suprotnosti su s izveštajem Svetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2014. u kome se poziva na regulisanje upotrebe e-cigareta i zabranu njihovog korišćenja u zatvorenom prostoru, a takođe i sa studijom koju je sproveo Univerzitet Južne Kalifornije.

Studija agencije Public Health England tvrdi da bi elektronske cigarete mogle biti jeftin način za prestanak pušenja u siromašnijim delovima zemlje gde i dalje veliki deo stanovništva puši konvencionalne cigarete.

Gotovo svi od 2,6 miliona odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji su bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali da puše, navodi se u studiji. photo: TBEC Review