Davno ste izašli iz puberteta ali vas ponekad muče akne, bubuljice i baš vas nerviraju?

Prema istraživanju WhatClinic, 88 posto stručnjaka za negu kože kaže kako je ovaj problem u porastu i da više od trećine osoba starijih od 35 godina traže lečenje. Neki smatraju da je to zbog stresa i hormona, drugi vide krivca u ishrani a ostali u zagađenju.

Doktor Terry Loong autor The Hormonal Acne Solution, kaže da su okidači previše šećera, stres, loše varenje, osetljivost na određene namirnice, zagađenje vazduha, hormoni, lekovi, manjak vitamina D.

Dermatolog sa The Harley Street Dermatology Clinic, Adam Friedmann kaže: ” Do poboljšanja obično dolazi nakon godinu do dve, a prva “linija” je sprečavanje upala dok ne nestanu. Ukoliko je reč o težem problemu to zahteva i jače lekove.”

Jonathan Bowling, dermatolog u The Nuffield Health Manor Hospital, Oxford, savetuje:

Vežbajte

To može da pomogne deblokiranju pora kroz znoj. Lice operite pre nego što se znoj osuši.

Ishrana

Previše šećera, mlečnih i rafiniranih ugljenohidrata pogoduju aknama. Bademi, borovnice, avokado i pasulj su među nizom namirnica koje mogu da pomognu u smanjenju akni i sprečavanju upala.

Sunce

Samo 15 minuta sunca dnevno može da pomogne u lečenju simptoma akni. No, nikako više od toga jer može doći do kontra efekta.

Voda

Voda je bitna za funkciju jetre koja kontroliše proizvodnju hormona.