Kipar Chad Groeschen iz SAD-a žali svaki dan što nije skinuo sočiva iz očiju pre spavanja. Idućeg jutro probudio se uz strašne bolove i potpuni gubitak vida. Otišao je hitno kod oftalmologa ali bilo je prekasno. Lekar je rekao kako su mu oči zahvatile bakterije Pseudomonas i da nema leka. Chad je napravio veliku grešku što je sočiva vadio samo jednom nedeljno i što ih nije redovno čistio.

Na pregledu je konstatovano da mu je levo oko u potpunosti prekrila sivo-zelena mrena, dok je desno bilo nešto manje zahvaćeno bakterijama. Sve što mu se dogodilo objavio je na društvenim mrežama, jer ne želi da drugi ponove njegovu, banalnu, ali strašnu, pogrešku.

Iako je koristio sočiva za dugotrajno korišćenje, to ipak nije garancija sigurnosti. Lekari su Chadu objasnili da su se bakterije uvukle u sočiva, tu su se namnožile i potom napale njegove oči. Chad je tako potpuno oslepeo na jedno, a slabije vidi na drugo oko. Za profesionalnog ronioca to je ozbiljan hendikep.

Spavanje sa sočivima, neredovno čišćenje i zamena sa novim, a posebno plivanje u bazenu ili moru u njima, uzroci su infekcija koje mogu dovesti i do slepila. “Ovo se može dogoditi svakome ko se ne pridržava higijene kada su u pitanju sočiva”, poručio je Chad.