Vremenska prognoza je čini se ko lutrija. Znate,, često bude pogrešna. Ali tome je sada kraj. Kineski naučnici tvrde da mogu da predvide kišu nedeljama unapred.

Kineski naučnici ističu da su razvili novi model koji će predvideti nevreme 30 dana unapred, objavljeno je u časopisu Advances in Atmospheric Sciences. Novi model pobija teoriju haosa koja tvrdi da su takva predviđanja nemoguća.

Edward Lorenz je na teoriji haosa primenio leptirov efekt kojim je hteo da pokaže koliko je vreme nepredvidiljvo i haotično, što znači da se jedino mogu predvideti vremenske promene dve nedelje unapred, jer najmanji poremećaji mogu dovesti do promene vremena.

Autorka istraživanja Xia Zhiye s Instituta za fiziku atmosfere iz Pekinga sa svojim timom odlučila je drugačije da pristupi istraživanju. Koristeći lokalne i regionalne podatka istraženo je na stotine padavina širom sveta u poslednjih nekoliko godina.

Novi model detektovao je znake nadolazećih oluja 10 do 30 dana unapred. Tačnost i dalekosežnost njihove metode došla je iz “strategije malo podataka”, navode naunici.

Kineski tim tvrdi da bi lokalno vreme trebalo istraživati individualno jer istorijski podaci prikupljeni iz seoskih meteoroloških stanica mogu biti korisniji za predviđanje budućeg vremena. Novi algoritam može izmeriti samo veće padavine i zahteva više varijabli koje bi mogle detektovati grad ili uragane.