Novac može da poprilično olakša život. Ali naučnici kažu da više novca ne znači automatski i više sreće. Doktori Elizabet Dan i Majkl Norton su ustanovili da postoje četiri tipične greške zbog kojih nas novac čini nesrećnim. A skoro svi ih pravimo.

1. Kupujete previše stvari, a premalo iskustva

„Istraživanje pokazuje kako iskustvo pruža više sreće nego materijalne stvari jer nas ono više povezuje sa drugima. Razumevanje zašto iskustvo donosi više sreće od materijalnih stvari takođe nam može pomoći da izaberemo više zadovoljavajućih vrsta iskustava“, kažu autori. Pre nego što potrošite novac postavite sebi ova četiri pitanja:

– Da li će me to ujediniti sa drugim ljudima?

– Hoće li to biti nezaboravna priča koje ću se sećati i godinama kasnije?

– Da li je to iskustvo povezano sa onim ko sam ili ko bih želeo da budem?

– Da li je to jedinstvena prilika?

2. Razmišljate o zaradi a ne o vremenu

„Istraživanja pokazuju da ljudi sa više novca ne troše svoje vreme bolje. To znači da ćete verovatno sa većom zaradom više vremena prvoditi na poslu, putu do posla ili šopingu što su sve aktivnosti koje povećavaju napetost i stres. Problem je što je naše vreme veoma ograničeno i trebalo bi da ga trošite na stvari koje vas ispunjavaju.

3. Mislite da će vas stvari učiniti srećnim

Istraživači su analizirali osećaj sreće vlasnika kuća pet godina nakon što su ih kupili. I svi su govorili kako su srećniji novim krovom nad glavom, ali nisu bili srećniji i svojim životom. Do istog zaključka došli su i istraživači koji su proučavali vlasnike kuća iz Ohaja za koje se ispostavilo da nisu ništa srećniji od onih koji žive u iznajmljenim kućama. Dakle, materijalne stvari vas neće učiniti srećnim. Iako vam se čini da su one sve što vam je potrebno. U prevodu, ako mislite da je sve što vam treba vaš stan ili nova kola i završili ste posao – grešite. To nema veze sa osećajem sreće.

4. Dopustite sebi više dobrih malih stvari

„To je tužna stvarnost ljudskog iskustva: Što smo više izloženi nečemu, njegov se uticaj više smanjuje. Spoznaja da imamo pristup predivnim stvarima nam potkopava sreću, smanjujući tendenciju da cenimo male životne radosti“, navode Dan i Norton.

Suština ove poruke je da bi trebalo da se radujemo malim stvarima, koje nemaju previše veze sa količinom novca koju imamo.