Sve je izvesnije da smo samo nekoliko godina daleko od trenutka kada će robotski vojnici postati postati stvarnost.

A to je vrlo opasno. Tako da je preko 1.000 uglednih ljudi širom sveta potpisalo peticiju da se pod hitno zaustavi razvoj digitalnih ubica. Među potpisnicima su naučnici, stručnjaci za tehnologiju, filozofi ili preduzetnici. Recimo Noam Chomsky, Steve Wozniak, Stephen Hawking i Elon Musk.

Oni su sada poslali otvoreno pismo u kome upozoravaju na opasnosti od ovakve tehnologije.

U njemu se upozorava na mogućnosti zloupotrebe inteligentnih robota ubica. Recimo, relativno jednostavno bi mogli da dođu u ruke terorista i kriminalaca. Zato što ih je mnogo lakše napraviti nego recimo nuklearno oružje. "Autonomno oružje će postati Kalašnjikov sutrašnjice", poručuju stručnjaci dodajući da je pitanje dana kada će se pojaviti na crnom tržištu.

Uz to, ne zna se ko će biti odgovoran za zločine koje bi počinili roboti. Niko, po svemu sudeći.

Zato upozoravaju da bi odmah trebalo zaustaviti treću revolucija ratovanja. Prva je bila otkriće baruta, druga nuklearna a treća će biti autonomno oružje.

"Zaključujemo da veštačka inteligencija ima veliki potencijal i može doprineti čovečanstvu na mnoge načine i to bi trebalo da bude cilj. Započinjanje vojne trke u razvoju veštačke inteligencije je loša ideja i trebalo bi je zabraniti", zaključuju potpisnici pisma.