Najnovija istraživanja pokazuju da oni koji vode računa o ishrani, koji koriste dovoljno voća i povrća žive duže i zdravije. Istraživanje je sprovedeno u Danskoj a u njemu je učestvovalo 100.000 ljudi. Ispitivale su se njihove prehrambene navike, urđena je i DNK analiza.

Prema istraživanju koje je objavio American Journal of Clinical Nutrition ljudi koji jedu više voća i povrća imaju 15 posto manji rizik od razvoja bolesti srca i 20 posto manji rizik od prerane smrti. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je vitamin C veoma važan za dugovečnost, da umanjuje rizik od srčanih bolesti.

Vođa istraživanja dr Borge G. Nordestgaard smatra da veza između vitamina C i dugovečnosti leži u činjenici da vitamin C ima svojstva antioksidansa koja štite naše ćelije od oštećenja koja mogu izazvati mnoge bolesti, pa i bolesti srca.

Doktor savetuje da se vitamin C koristi iz sveže, sirove hrane jer vitamini gube svojstva kuvanjem. Dnevno bi trebalo pojesti najmanje dva obroka bogata vitaminom C, koga najviše ima u narandžama, grejpu, limunu, brokuli, kupusu, cvekli, paradajzu, celeru, paprici.