Dešava se da vas mine seksualna želja a ne znate zbog čega. Umesto da se paniči rešenje problema smanjenog libida može biti na dohvat ruke.

Lekari ističu da je u rešavanju ovog problema veoma važna ishrana, treba jesti što češće zeleno povrće jer smanjeni libido može biti zbog anemije, nedostatka gvožđa.

Ukoliko se mučite zbog nedostatka seksualne želje možda problem leži u lošem funkcionisanju štitne žlezde. Ukoliko je to uzrok pojaviće se i depresija, umor, gojaznost.

Lekovi za srce, diuretici takođe mogu smanjiti seksualnu želju. I neki drugi lekovi mogu uticati na nizak libido, recimo pojedini antidepresivi, lekovi protiv povećanja prostate.

Preterana vožnja bicikla može smanjiti nivo testosterona što utiče i na smanjenje želje za seksom.

Godine su takođe ponekad problem, menopauza kod žena jer imaju manji nivo istrogena.

Gojaznost nikako nije dobra za celokupno stanje orgnizma a takođe može uticati na smanjenje seksualne želje. Gojaznost može da utiče na nivo testoterona, povezana je i sa problemim visokog pritiska, srčanih oboljenja. Sve to skupa utiče i na libido.

Depresija, teskoba, strah stanja su koja veoma utiči na smanjenje seksualne želje. Ovi problemi svakako negativno utiču na socijalne kontakte, međusobnu komunikaciju a time i na libido. Često se javlja strah od intimnosti kada svakako treba posetiti stručnjaka.

Rođenje bebe je veseo događaj koji čini srećnim ne samo roditelje već i svu rodbinu. Ali zbog visokog nivoa prolaktina, hormona odgovornog za stvaranje mleka, može se smanjiti i nivo testosterona koji podstiče seksualnost.