Severna Koreja je po svemu sudeći upravo otkrila da razvija biološko oružje.

Prvo je 6. juna Severnokorejski naučnik prebegao u Finsku sa 15 gigabajta dokaza da ova zemlja ne samo da ima biološko oružje već i da ga testira na svojim građanima.

Naučnik čije puno ime nije objavljeno je radio u mikrobiološkom istraživačkom centru Ganggye u blizini kineske granice. Gospodin "Lee" planira da svedoči pred Evropskim parlametnom i iznese dokaze da vlast Severne Koreje godinama razvija biološko i hemijsko oružje i da ga testira na građanima sa invaliditetom, pa čak i deci.

Ali ni to nije sve.

Istog dana, državni mediji najzatvorenije zemlje sveta su objavili fotografije posete Kim Jong Una novoj fabrici za proizvodnju pesticida po imenu Pyongyang Bio-technical Institute.

Ali eksperti kažu da slike otkrivaju mračnu pozadinu.

Postrojenje može da se koristi za proizvodnju biološkog oružja. A možda već to i radi.

Melissa Hanham iz organizacije James Martin Center for Nonproliferation Studies objašnjava da objavljene slike otkrivaju puno toga. "Severna Koreja je i ranije pokazivala interes za biološko oružje, zato je teško izbeći zaključak da Institut služi za proizvodnju oružja", kaže Hanham.

"Ako ste stručnjak za biološko oružje i vidite postrojenje za proizvodnju bio pesticida prvo što ćete pitati je: koji tip? A kada vidite pakovanja Bt-a (Bacillus Thuringiensis ), trebalo bi da znate da je to bliski rođak antraksa, koji se pravi na potpuno isti način."

Stručnjaci kažu da je proizvodnja pesticida stari alibi za proizvodnju biološkog oružja. Njih su kao masku koristili režimi Sovjetskog Saveza i Iraka, dodaje Hanham.

Inače, proizvodnja i čuvanje biološkog oružja je zabranjena od 1972. godine. Ipak, Južna Koreja je u toku 2012. godine u zvaničnom dokumentu upozorila da režim Kim Jong Una može da proizvede različito biološko oružje uključujući antraks, velike boginje, hemoragičnu groznicu i druge…

Novootvorenim postrojenjem za pesticide upravlja Vojska Severne Koreje i njihova Jedinica 810.