Veliki hadronski sudarač ponovo radi i to uz još veću snagu. A to je bilo dovoljno da naučnici otkriju sasvim novu česticu. Misteriozni – pentakvark.

Njegovo postojanje tako je dokazano nakon više od 50 godina od prve teorije.

Pentakvark se prvi put spominje u odvojenim radovima dvojice fizičara, Marija Gela Mana i Džordža Cvajga iz šezdesetih godina prošlog veka.

Međutim, baš kao i čuveni Higsov bozon, naučnici nisu uspeli da "uhvate" pentakvark sve do eksperimenta u Cernu pod nazivom "LHCb".

U pitanju je "teoretska" čestica, koja se sastoji od četiri kvarka i jednog antikvarka, antimaterijskog ekvivalenta kvarku.

"Pentakvark ima puno istorije, tako da smo bili veoma pažljivi kada smo sastavljali rad. Izgleda da je ta reč ‘pentakvark’ ukleta, jer je bilo toliko otkrića za koja su dalji nalazi pokazali da su samo fluktuacije, a ne pravi signali", rekao je Patrik Kopenburg, koordinator za LHCb u Cernu.

Portparol projekta LHCb rekao je da "pentakvark nije obična nova čestica".

"On predstavlja način da se grupišu kvarkovi na način koji nije viđen tokom pedeset godina eksperimentisanja. Proučavanje nejgovih osobina bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo kako je sačinjena materija", rekao je portparol Gaj Vilkinson.