Seboroični dermatitis kod dece je hronično, zapaljensko oboljenje kože lokalizovano na regijama sa najvećom gustinom lojnih žlezda poput poglavine, lica i glutealne regije. Kada se na poglavini deteta pojave debele žućkaste naslage – skvame oboljenje se označava kao cradle cap.
 

Kada se oboljenje najčešće javlja?

Kod dece se oboljenje javlja tokom prvih 10 nedelja života (loj se luči pod dejstvom majčinih androgena), ali se najčešće razvija tokom puberteta i oko 40 godine života.

 

Šta je uzrok nastanka seboroičnog dermatitisa?

Uzrok razvoja seboroičnog dermatitisa nije u potpunosti razjašnjen ali se smatra da nastaje usled pojačane aktivnosti lojnih žlezda, neadekvatne imunološke reakcije kože i dejstva gljive Malassezia spp koja je deo normalne mikroflore kože.
 

Kako se oboljenje manifestuje?

Seboroični dermatitis se često javlja kod dojenčadi u vidu:

–    Crvenila sa žućkasto beličastim naslagama – skvamama masnog izgleda na licu (posebno oko nosa i obrva) i oko ušiju.
–    Jasno ograničenog crvenila u preponama i na perianalnoj regiji sa ili bez svraba.
–    Žućkastih, debelih naslaga masnog izgleda na poglavini (Cradle cap), najčešće tokom prvih nekoliko nedelja života.

Koje su moguće komplikacije kod seboroičnog dermatitisa?

Kao komplikacija na postojećim promenama kod seboroičnog dermatitisa, može se razviti bakterijska superinfekcija u vidu izraženih žućkastih krusto skvama što zahteva obavezno lečenje.
 

Postoji li sličnost sa drugim oboljenjima?

Diferencijalno dijagnostički trebalo bi da se razmišlja o atopijskom dermatitisu, bakterijskoj infekciji, psorijazi i gljivičnoj infekciji. U većini slučajeva dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i nisu potrebna dodatna ispitivanja.

 

Može li se oboljenje prevenirati?

U cilju preventive obavezno je zamašćivanje kože sa neutralnim emolijentnim kremama i adekvatno održavanje higijene. Manje naslage na poglavini se otklanjaju upotrebom mineralnih ulja uz blago iščetkavanje kose.

 

Kako se seboroični dermatitis leči?

Lečenje promena na licu i telu se sprovodi primenom antimikotika u vidu krema ili šampona za kosu i niskopotentnih kortikosteriodnih krema u što kraćem vremenskom periodu. Za lečenje promena na poglavini koriste se mineralna ulja uz blago iščetkavanje kose i šamponi sa antimikoticima.

U većini slučajeva oboljnje se smiri tokom 1 do 2 godine života.

 

Mr. sci. med. dr Danica Milobratović, dermatolog

 

Pročitajte još o dermatitisu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.