Sve je počelo daleke 1967. kada je u Ujedinjenim Nacijama potpisan Sporazum o svemiru, u kome se navodi da nijedna vlada na svetu ne može proglasiti Mesec (ili bilo koje drugo nebesko telo) za svoje vlasništvo.

Ključna reč bila je vlada. Naime, dokument ni jednog trenutka nije predvideo da će postojati pojedinci kojima će svemir biti primamljiv, te su ostavili ozbiljan propust u međunarodnom pravu, propust koji će izvesni ljudi kao što je Dennis Hope, oberučke prihvatiti. 

Gospodin Hope je 1980. sebe proglasio vlasnikom svih planeta i njihovih satelita u Sunčevom sistemu, osim Zemlje, i o tome uredno obavestio sve relevantne političke subjekte – UN, SAD, SSSR, zamolivši ih da mu stave do znanja ukoliko postoje primedbe i problemi sa njihove strane.

Niko se nije javio.

I tako je agencija nazvana “Lunar Embassy” počela sa radom. Gospodin Hope ističe da je cena teritorije na Mesecu naročito povoljna i iznosi $20 za američki hektar (acre = 4 046.85642 m2). Zvuči idiotski? Ko bi još dao pare za ovakvu prevaru? Pa, između ostalih, Tom Cruise, Harrison Ford, Roman Abramovich, George W. Bush, tek da pomenemo neke. Zarada gospodina Hopea? Blizu $10.000.000. Više vam ne izgleda tako sumanuto?

1 KOMENTAR

  1. najsmesnije od svega je sto je isto tako na “Zemlji” bila prvobitna podela poseda; prozvali se vlasnicima i oteli..
    i na tome pociva pravo privatne svojine..

Comments are closed.